2.7 C
București
sâmbătă, 3 decembrie 2022 - 6:46
No menu items!

DIICOT și SRI, în alertă. O femeie a fost reținută pentru propagandă teroristă

spot_img

Autorităţile judiciare române au reţinut o femeie suspectă de propagandă teroristă. Aceasta a distribuit pe reţelele de socializare şi a accesat materiale cu scene de luptă şi antrenamente ale membrilor unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu.

Potrivit DIICOT, procurorii au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru același gen de fapte).

Potrivit unor surse judiciare, persoana în cauză este o femeie care a fost deja condamnată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aceleaşi fapte.

“În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste”, transmite DIICOT.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, aceasta a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia.

Miercuri, a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința femeii, fiind identificate obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă a acesteia pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații – Brigada Antiteroristă, IGPR – DCCO. și Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeș”.

                                                                                                                Adina Silav