7 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 20:24
No menu items!

DIICOT cere Parchetului Militar dosarul “10 august”. Se analizează reunirea cu dosarul deschis la plângerea Jandarmeriei pentru lovitură de stat

spot_img

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a cerut pentru studiu dosarul 10 August de la Parchetul militar, a declarat procuroarea Mihaela Porime, purtătorul de cuvânt al DIICOT.

„Are legătură cu dosarul nostru. Există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale în dosarul lor (al Secţiei Parchetelor Militare – n.r.) şi dosarul nostru care este deschis pe articolul 397 Cod penal (acţiuni contra ordinii constituţionale). Dosarul a fost cerut pentru studiu în original. Vrem să analizăm reunirea cu dosarul nostru. Nu va dura mult. Dosarul încă nu a venit de la Secţia Parchetelor Militare”, a spus Porime, citată de G4Media. 
 
În timp ce asupra dosarului deschis de Parchetul Militar și în care au fost audiați doar reprezentanți ai Jandarmeriei planează suspiciuni după ce Inspecția Judiciară a deschis mai multe anchete care vizează modul în care a fost încălcată procedura de procurorii militari în acest caz, la DIICOT trenează, din septembrie anul trecut, o cauză deschisă la plângerea Jandarmeriei Române pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale.
 
Astfel, Jandarmeria a sesizat DIICOT pentru articolul 397 alineatul 2 din Codul penal secțiunea Infracțiuni contra securității statului:
  • Art. 397: Acțiuni împotriva ordinii constituționale
    • Întreprinderea de acțiuni violențe împotriva persoanelor sau bunurilor săvârsite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau impiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea natională, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

R.D.