10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 20:26

DIICOT cere de două ori mai mult decât DNA, în cazul interceptărilor

spot_img

După DNA, și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anunță că are nevoie de un buget mai mare și de mai mult personal pentru a instrumenta dosare, în urma deciziei Curții Constituționale în cazul interceptărilor. Atât suma, cât și numărul de polițiști de care susțin oficialii DIICOT că au nevoie sunt duble față de cele cerute de DNA: peste 20 de milioane de euro pentru a cumpăra tehnică de supraveghere și 200 de polițiști care să se ocupe de interceptări.

„Având în vedere decizia nr. 51/2016, prin care CCR a declarat neconstituționale dispoziției art. 142 alin. 1 C.pr.pen. referitoare la reglementările privind realizarea activităților de supraveghere tehnică, DIICOT aduce la cunoștința opiniei publice că, urmare a efectelor deciziei menționate, va solicita Ministerului Justiției promovarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Legii 508/2004 prin care va solicita înființarea Serviciului Tehnic al Direcției”, precizează reprezentanți DIICOT, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Potrivit acestora, o astfel de modificare va impune achiziția de echipamente tehnice specifice și detașarea inițială a unui număr de 200 de lucrători de poliție în cadrul DIICOT, precum și asigurarea trainingului acestora.“Aceste măsuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, această sumă fiind susținută la acest moment doar de sumele utilizate de alte unități specializate de Parchet în același demers, sumele absolute putând fi precizate numai după un calcul judicios efectuat împreună cu specialiștii în domeniu. Precizăm că nu putem raporta la acest moment necesarul de resurse la un reper existent, deoarece Direcția nu deține nici un mijloc tehnic și nici un specialist desemnat”, subliniază oficialii DIICOT.

“Aceste necesități au devenit urgente odată cu publicarea motivării deciziei CCR pe site-ul instituției, motivare din care rezultă că organele judiciare nu vor mai putea utiliza suportul tehnic al SRI nici măcar pentru a implementa mandatele de supraveghere tehnică în sistemul național. În aceste condiții, dat fiind faptul că DIICOT nu beneficiază de poliție judiciară proprie și nici de un Serviciu Tehnic adecvat necesităților Direcției, trebuie dată eficiență dispozițiilor art. 15 din Legea 508/2004 sau textului corespunzător din proiectul de lege de modificare a Legii 508/2004”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Conducerea DIICOT va aduce la cunoștința Ministerului Justiției lămuriri cu privire la necesitatea promovării actului normativ prin care să fie amendată legea de organizare a DIICOT și rectificarea bugetului instituției cu suma ce urmează a fi determinată.

“În calculul preconizat, trebuie plecat de la premisa că DIICOT nu deține nici un mijloc tehnic de interceptare. De asemenea, în cursul anului 2015, DIICOT a dat spre exploatare un număr de peste 33.000 de mandate de supraveghere tehnică, din care 60% au fost operaționalizate prin SRI. În consecință, după publicarea Deciziei CCR va fi necesară alocarea de resurse proprii ale DIICOT pentru a putea asigura în continuare eficiența activității de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism”, conchid reprezentanții DIICOT.

R.D.