17.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 13:19

DIICOT a recuperat aproape 1,5 milioane de euro produși din evaziunea fiscală a francezilor de la Meli Melo

spot_img

DIICOT a anunțat marți, 5 martie că a sesizat instanța de judecată cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, cetățeni francezi, administratori la mai multe societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani în formă continuată.

Primul cetățean francez cu care DIICOT a încheiat acord de recunoaștere este Louis Hubert Larmaraud, unul din acționarii brandului Meli Melo din România. În prezentarea oficială Meli Melo spune că este lider în România de peste 16 ani pe piața bijuteriilor și accesorilor. Cel de-al doilea acord este cu partenerul lui Larmaraud în operarea brandului Meli Melo, Stephane Dumas.

În primul acord de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut că în perioada 2010 –   2013  Louis Hubert Larmaraud ,  în calitate de administrator la trei societăți comerciale și  în baza aceleiași rezoluții infracționale,  a dispus înregistrarea  în evidențele contabile ale societăților precum și alte documente legale(declarații fiscale) a unor cheltuieli aferente unor operațiuni comerciale nereale,  constând în achiziții bunuri  în valoare totală de  11 293 448  lei de la  9 societăți cu un comportament fiscal neconform,  în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, creând un prejudiciu total de 3.562.323 lei  (echivalentul a 790 000   euro, la cursul de la data comiterii faptelor) compus din   TVA și impozit pe profit.

De asemenea, în perioada 2010 – 2013, același Larmaraud în calitate de administrator la  trei societăți comerciale a dispus  în mod repetat și în baza unei rezoluţii infracţionale unice, transferul sumei totale   de  11 819 066 lei  prin 222 de operațiuni de transfer, cu titlu de plăți contravaloare prestări servicii servicii/achiziții bunuri, din conturile bancare ale celor 3 societăți beneficiare în conturile bancare aparținând unor societăți cu comportament fiscal neadecvat,   (societăți care nu au prestat serviciile respective și nici nu au livrat marfa menționată în facturi), în scopul disimulării originii ilicite a sumelor provenite din evaziune fiscală.

Procurorii spun că prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost recuperat în totalitate prin plata  sumei de 3 562 323 lei  (echivalentul a 790 000   euro, la cursul de la data comiterii faptelor) în contul trezoreriei statului.

Partenerul lui Larmaraud, Stephane Dumas este acuzat de două fapte de evaziune fiscală și spălare a banilor în formă continuată.

DIICOT spune că în perioada 2010 –   2013  Dumas,  în calitate de administrator  la două societăți comerciale   și  în baza aceleiași rezoluții infracționale,  a dispus înregistrarea  în evidențele contabile ale societății precum și alte documente legale(declarații fiscale) a unor cheltuieli aferente unor operațiuni comerciale nereale,  constând în achiziții bunuri  în valoare totală de   9 515 794  lei de la  9 societăți cu un comportament fiscal neconform,  în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, creând un prejudiciu total de  2 988 885 lei  (echivalentul a  685 754  euro) compus din   TVA și   impozit pe profit.

În aceeași perioadă Dumas în calitate de administrator  la două societăți comerciale,   a dispus  în mod repetat și în baza unei rezoluţii infracţionale unice, transferul sumei totale de  10 041 357 lei  prin 169 de operațiuni de transfer, cu titlu de plăți contravaloare prestări servicii servicii/achiziții bunuri, din conturile bancare aparținând celor două   societăți beneficiare în conturile bancare aparținând unor societăți cu comportament fiscal neadecvat,   (societăți care nu au prestat serviciile respective și nici nu au livrat marfa menționată în facturi), în scopul disimulării originii ilicite a sumelor provenite din evaziune fiscală.

De asemenea, prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost recuperat în totalitate prin plata  sumei de 2 988 885 lei  (echivalentul a  685 754  euro) în contul trezoreriei statului.

Cristi Ciupercă