5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 19:04
No menu items!

DIICOT: 15 români şi israelieni, audiaţi într-un caz de recuperări de bani şi violenţe. Tolea Ciumac şi Mihai Mila, vizaţi în anchetă UPDATE

spot_img

diicot

  • UPDATE

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru Shimon Efraim, Kastro Charli, Erlith Nehemia, Malka Zosef, Mihai Mila, Florin Păun, dar și pe numele avocatei Angela Olteanu.

Cei şapte vor fi prezentați magistraților Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În anchetă este vizat şi Tolea Ciumac, însă acesta nu a fost găsit de procurori, au precizat surse judiciare.

Șapte persoane  – patru cetățeni israelieni și trei români, între care și Mihai Mila – au fost reținute într-un dosar privind fapte de recuperări de bani, răpiri și violențe, în care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut, marți, 18 percheziţii în Bucureşti şi în localităţile Pantelimon, Voluntari, Măgurele şi Roşu din Ilfov.

DIICOT a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcţiei – Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Poliţiei Capitalei şi cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), desfăşoară o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 11 persoane, cetăţeni israelieni si români, specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă – lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie şi şantaj.

Membrii grupării sunt suspectaţi că, prin violenţă, ameninţare si folosirea armelor de foc, au lipsit de libertate mai multe părţi vătămate, în scopul deposedării acestora de bunuri de valoare sau pentru a le determina să plătească sume importante în lei sau valută, au arătat oficialii DIICOT.

Cu titlu de exemplu, DIICOT a subliniat că, pe 4 iunie, una dintre victime a fost obligată să se deplaseze împreună cu învinuiţii la sediul unui cabinet de avocatură şi obligată să semneze un contract de prestări servicii în valoare de 900.000 de euro şi să le vireze membrilor grupării în baza acestuia suma de 93.000 de euro.

Percheziţiile de marţi au fost făcute la locuinţele membrilor grupării, precum şi la sediul unui cabinet de avocatură.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost duse pentru audieri 15 persoane, între care un avocat și un medic.

Tolea Ciumac şi Mihai Mila, vizaţi în anchetă

Tolea Ciumac şi Mihai Mila – condamnat în dosarul de sechestrare al finanţatorului Stelei – sunt vizaţi în ancheta de fapte cu violenţă a procurorilor DIICOT, una dintre victime fiind un medic estetician israelian.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi se numără printre persoanele aduse la audieri, marţi, în dosarul ce vizează 11 israelieni şi români, membri ai unei grupări specializate în infracţiuni de violenţă – lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie şi şantaj.

Avocatul Giuseppe Buxar a declarat marți seară că Mihai Mila nu este nepotul lui Gigi Becali şi nu are niciun grad de rudenie cu acesta. “Nu există niciun grad de rudenie între familiile Mila şi Becali, iar Mihai Mila nu este nepotul lui Gigi Becali. Cel mult, îi leagă etnia, ambii fiind machedoni, şi locul de reşedinţă, respectiv Pipera”, a spus avocatul lui Mila.

În martie 2009, Tolea Ciumac, fost rugbist, de origine moldoveană, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, de magistraţii Curții Supreme, în dosarul în care a fost acuzat de tentativă de omor în urma unui scandal la un bar de noapte din Braşov.

În februarie 2013, Mihai Mila a primit trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane al lui Gigi Becali.

Surse judiciare au explicat că, în dosarul instrumentat de DIICOT, patru israelieni au organizat o grupare care urmărea recuperarea de sume de bani, totul făcându-se prin fapte cu violenţă. În unele cazuri, susţin sursele citate, israelienii cooptau, pentru recuperări de bani, şi români.

În acest dosar au fost audiaţi şi doi medici esteticieni originari din Israel, unul fiind victimă, iar celălalt, instigator la fapte cu violenţă, au mai precizat sursele citate. Astfel, unul dintre cei doi medici ar fi angajat gruparea pentru a recupera o sumă de bani de la colegul său, context în care acesta a fost victima unor violenţe.

Potrivit acelorași surse, gruparea folosea, la acţiunile de recuperare, puşti, pistoale şi alte arme şi îşi ameninţau victimele cu moartea.

Andrei Tudor