1.2 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 7:15
No menu items!

Diaspora tot la cozi va sta pentru a vota. AEP: Doar 20% dintre românii din străinătate s-au înregistrat pentru prezidențiale

spot_img

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că aproape 80.000 de alegători români s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, ceea ce reprezintă aproximativ 20 % din numărul românilor din diaspora care au votat la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

AEP precizează că românii din străinătate au avut inițial la dispoziție 46 de zile pentru a se preînregistra pe acest portal și, ulterior, încă patru zile stabilite prin ordonanță de urgență. Menționăm că cei mai mulți au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 41.003, iar 38.944 au ales votul la secția de votare.

,,Mă așteptam ca măcar cei 400.000 de români care au votat la alegerile europarlamentare din acest an, unii dintre ei așteptând ore întregi la coadă, să fie receptivi la facilitățile oferite de legislația electorală și speram să opteze în număr foarte mare pentru votul prin corespondență”, a declarat președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

AEP a demarat deja acțiunea de evaluare a înregistrărilor, de estimare a numărului necesar de secții de votare și de mapare a acestora, datele urmând a fi comunicate Ministerul Afacerilor Externe (MAE) până cel mai târziu la data de 18 septembrie 2019.

Autoritatea reamintește că vor fi înființate obligatoriu o secție de votare pentru cel puțin 100 de înregistrări din aceeași localitate sau grup de localități.

Valeriu Motoc