20 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 14:04
No menu items!

Veste bună pentru românii din Diaspora: vor putea obține titluri de călătorie online

spot_img

Parlamentul României a adoptat un proiect de lege care permite românilor aflați în străinătate să obțină titluri de călătorie în format digital, cu semnătură electronică, fără a mai fi nevoiți să umble pe la ghișeele consulatelor. 

Proiectul de lege prevede că românii aflați în străinătate vor putea obține titlurile de călătorie și în format digital, semnate electronic cu o semnătură calificată și echivalente în fața legii cu documentele autentice.

Ce sunt acte sunt numite „titluri de călătorie”

Parlamentul României a adoptat acest proiect de lege, iar inițiatorii susțin că această măsură va contribui la eliminarea birocrației în cadrul serviciilor consulare, facilitând astfel accesul cetățenilor la aceste servicii.

„Titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor români aflați în străinătate, care nu mai posedă document de călătorie valabil, pentru ca titularul să se întoarcă în țară”.

Conform proiectului adoptat, Ministerul Afacerilor Externe are la dispoziție 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a dezvolta capacitățile tehnice ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, astfel încât să permită programarea electronică a cetățenilor români pentru accesarea serviciilor consulare.

Totodată, ministerul trebuie să faciliteze recepția și recunoașterea documentelor emise electronic de autoritățile publice din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiul Economic European.

Digitalizarea reduce costurile 

Argumentând necesitatea acestei inițiative, promotorii proiectului subliniază că menținerea unor proceduri birocratice tradiționale, cum ar fi emisia documentelor în format fizic, programarea vizitelor la secțiile consulare prin mijloace tradiționale precum telefonul sau e-mailul și interacțiunea directă cu funcționarii consulari, generează costuri semnificative pentru statul român.

Aceste costuri sunt cu atât mai mari cu cât numărul de cetățeni români stabiliți temporar în străinătate, conform estimărilor, se apropie de 4,5 milioane, la care se adaugă alți milioane de cetățeni români care călătoresc în scopuri de serviciu, studii sau vacanță în afara țării.

Un aspect important subliniat de inițiatori este că secțiile consulare se află adesea la distanțe considerabile de domiciliul cetățenilor români stabiliți în străinătate. Din cauza resurselor umane limitate disponibile în aceste secții consulare, cetățenii se văd adesea nevoiți să se deplaseze fizic la consulate, să aștepte la cozi și să întâmpine dificultăți în obținerea documentelor necesare, care ar putea fi emise și în format electronic.

Emanuel Stan