10.2 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 5:32

Diana Nemeș, din dosarul Codruț Marta, în arest la domiciliu. Decizia nu e definitivă

spot_img

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu cea a arestului la domiciliu în cazul Dianei Nemeş – cercetată în dosarul evaziunii de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, hotărârea instanţei nefiind definitivă.

Diana Nemes_SZ

Până la judecarea unei eventuale contestaţii a procurorilor DNA, Diana Nemeş rămâne în arest preventiv.

În 15 mai, Diana Nemeş, arestată preventiv după extrădarea din SUA, a fost adusă la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiată în dosarul de evaziune fiscală, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme.

Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, dar a cerut imediat instanţei să fie eliberată, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale, însă solicitarea a fost respinsă.

Soţul Dianei Nemeş, Radu Nemeş, cercetat în același dosar, a fost extrădat și el din SUA câteva zile mai târziu, și dus în arest.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Diana Nemeş și soţul ei deţin proprietăţi în Yelm, acolo unde au și fost arestați. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington.

M.N.