4.9 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 21:23
No menu items!

Diana Nemeș, acuzată în dosarul Codruț Marta, voia arest la domiciliu

spot_img

Diana Nemes_SZ

Diana Nemeș a fost adusă sub escortă, miercuri, în jurul orei 13, din Statele Unite și dusă direct la DNA, la audieri. Abia apoi a fost prezentată magistraților de la Curtea de Apel, pentru confirmarea mandatului de arestare care exista pe numele ei.

În fața judecătorilor, Diana Nemeș a spus că este însărcinată și a cerut măsura arestului la domiciliu. Magistrații Curții de Apel București au confirmat însă mandatul de arestare, pentru 30 de zile, până la data de 5 iunie. Diana Nemeș are dreptul să conteste decizia.

Un judecător de la un tribunal federal din Seattle a semnat, luni, ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, acuzată alături de soțul ei, Radu Nemeş, de evaziune fiscală în valoare de 68 de milioane de dolari. Diana Nemeş a fost de acord cu extrădarea. În cazul lui Radu Nemeş nu există încă o hotărâre judecătorească, acesta contestând extrădarea. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale.

Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatorii federali că au utilizat suma de 3 milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington. O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către familia Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite.

Potrivit unor documente judiciare, investigatorii au descoperit un buncăr la una din locuințele familiei Nemeș, pe o proprietate de  peste 21 de hectare, din Yelm. Anchetatorii au adus un georadar, pentru a căuta aur, despre care se crede că a fost îngropat pe proprietate. Agenţii FBI au găsit, la percheziții, patru patru pistoale şi două puşti, inclusiv o puşcă de asalt de tip AR-15, potrivit declaraţiilor procurorilor. Niciunul dintre cei doi soţi nu are autorizaţie pentru deţinerea de arme de foc. totodată, au fost confiscate mai multe bunuri, printre care un iaht, șapte autovehicule și 12 telefoane mobile.

În România, Radu şi Diana Nemeş sunt acuzați de comiterea unei evaziuni fiscale în valoare de 68 de milioane de dolari, sumă aferentă unor taxe neachitate pentru un milion de tone de combustibil. Cuplul ar fi conspirat cu oficiali români de rang înalt în comiterea fraudei. Investigatorii susţin că familia Nemeş a spălat banii astfel obţinuţi prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei au creat, apoi, o serie de firme în Washington, pentru spălarea banilor.

M.N.