Dialog dur între ministrul justiției și procurorul general la CSM. Toader către Lazăr: “De astăzi, să ne respectăm competențele. Nu sunteți legiuitor”

Ministrul justiției, Tudorel Toader, și procurorul general, Augustin Lazăr, au avut, luni, un dialog dur pe tema criticilor publice aduse de acesta din urmă la adresa modificărilor aduse legilor justiției și codurilor penale. 

În ședința Secției pentru procurori a CSM – care a audiat-o luni pe Adina Florea, propunerea ministrului justiției pentru șefia DNA -, ministrul justiției a arătat că, în opinia sa, Ministerul Public trebuie reformat în funcționalitatea lui. El a făcut un apel atât către procurorul general, cât și către procurorii șefi de Parchete, pe care ar urma să-i întâlnească, pe 10 octombrie, la Consiliul Procurorilor: “De astăzi, să ne respectăm competențele”. 

Ministerul Public trebuie reformat în funcționalitatea lui. (…)Viața are dinamica ei, legislația asemenea, dar, dacă aș încheia…Ne vedem poimâine cu procurorii care au funcții de conducere, din toată țara și fac un apel: de astăzi, să ne respectăm competențele, nu sunteți legiuitor. (…)Eu am deplin respect față de procurori, aceasta e, până la urmă, baza mea profesională, dar trebuie să înțelegem să ne respectăm limitele legale, limitele constituționale.“, a spus Tudorel Toader. 

În replică, Augustin Lazăr a susținut că Ministerul Public este în Europa și, prin urmare, procurorii români își cunosc atribuțiile.

Se prezumă că ne cunoaștem atribuțiile. (…)Legea permite magistraților doar să desfășoare activități în învățământul superior. (…)Mă refeream la comportamentul procurorilor față de lege: ies eu la televizor, ca procuror, și spun că nu-mi place soluția cutare, pentru că. Dar cine te-a întrebat?“, a argumentat Tudorel Toader. 

Anterior, în aceeași ședință, ministrul justiţieii a spus că i se pare nefiresc ca Ministerul Public să fie singurul minister fără un ministru. În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, spune că este vorba despre o cultură instituţională, o tradiţie preluată şi că este doar o glumă întrebarea cine e ministru la Ministerul Public. 

“În România, toate ministerele fac parte din Executiv. Ministerul Public este singurul minister care nu are ministru. A nu se înţelege că vreau să duc procurorii în Executiv, dar mi se pare nefirească titulatura asta, minister fără ministru”, a spus Tudorel Toader.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a spus că întrebarea cine e ministru la Ministerul Public este doar o glumă pentru destindere. El a atras atenţia că ideea unui Minister Public este preluată din cultura est-europeană. “Noi suntem Minister Public de tradiţie franceză, cunoaştem cu toţii. Acesta a fost preluat din cultura est-europeană. Cred că este e o glumă să întrebi cine e ministru la Ministerul Public. E o glumă pentru a ne destinde”, a comentat Lazăr.

“Sigur că respectăm tradiţia, dar cu tot respectul, nu poţi nega: e un minister fără ministru. Restul sunt argumente. Avem un minister fără ministru”, a adăugat Toader.

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU