18.7 C
București
luni, 26 februarie 2024 - 14:07
No menu items!

Dezvăluirile unui fost luptător din Grupul Wagner, despre războiul din Ucraina: „Le-am zis: băieți, asta este o greșeală”

spot_img

Eșecul militar al Rusiei în tentativa de cucerire a capitalei Ucrainei era inevitabil pentru că, în ultimii ani, trupele rusești nu s-au mai confruntat cu un inamic puternic, spune un fost mercenar care a luptat alături de armata Moscovei ca parte a Grupului Wagner (așa-zisa armată privată a lui Vladimir Putin), relatează marți Reuters.

Marat Gabidullin a luat parte la misiunile Grupului Wagner din Siria în numele Kremlinului, dar și la conflictele anterioare din Ucraina. A decis să părăsească Grupul Wagner în 2019, însă, cu câteva luni înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina (la 24 februarie) bărbatul spune că a primit un telefon cu scopul de a fi din nou recrutat ca mercenar. A refuzat pentru că, susține el, știa că forțele rusești nu vor face față misiunii. Și asta în ciuda faptului că Moscova a trâmbițat pe tema arsenalului său militar și a succesului din Siria, unde l-a ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă armata rebelilor.

„Au fost complet luați prin surprindere de faptul că armata Ucrainei a rezistat cu atâta înverșunare și că au de-a face cu o armată în adevăratul sens al cuvântului”, a declarat Gabidullin, comentând eșecul campaniei militare a Rusiei în Ucraina.

El a explicat că a vorbit cu oameni care luptă de partea Rusiei și care i-au spus că se așteptau să se confrunte cu grupări de miliție dezorganizate, nu cu trupe regulate bine antrenate.

„Le-am zis: băieți, asta este o greșeală”, spune Gabidullin, care se află acum în Franța și se pregătește să publice o carte despre experiențele sale din misiunile de luptă ale Grupului Wagner.

Purtătorul de cuvânt la Kremlinului Dmitri Peskov a reacționat afirmând că nu știe cine este Gabidullin sau dacă a fost vreodată membru al vreunei grupări militare private.

„Noi, statul, guvernul, Kremlinul nu putem avea vreo legătură cu așa ceva”, a spus Peskov. Nici Ministerul rus al Apărării nu a dorit să comenteze.

Gabidullin se alătură unui lung șir de persoane care au un trecut legat de securitatea care l-a susținut pe Vladimir Putin în incursiunile sale în străinătate și care acum acuză incompetența armatei ruse din Ucraina.

Gabidullin a luat parte la ciocnirile sângeroase din Siria, din provincia Deir al-Zor, de la Ghouta și de lângă orașul Palmira. A fost rănit grav în 2016 când o grenadă a explodat în spatele său, în timpul bătăliei din munții din zona Latakia. A stat o săptămână în comă și trei luni în spital, unde a fost supus mai multor intervenții chirurgicale, fiindu-i extras un rinichi și o parte din intestine.

Reuters precizează că a verificat din surse independente faptul că Marat Gabidullin a făcut parte din Grupul Wagner și a luptat în Siria.

Luptătorii din Grupul Wagner au fost acuzați de crime de război și atrocități în Siria, dar și în estul Ucrainei, în 2014 (anul anexării forțate a peninsulei Crimeea). Gabidullin a spus că nu a fost niciodată implicat în astfel de abuzuri. „Am văzut destule în Siria… (Trupele rusești) nu participau direct la lupte”, a mai povestit el într-un interviu la Paris despre cartea pe care se pregătește să o a lanseze în această lună, în limba franceză.

Deși știa că Rusia va invada Ucraina, Gabidullin spune că nu se aștepta să fie la o astfel de scară atât de mare. „Nici nu putea să-mi treacă prin cap că Rusia va declanșa un război împotriva Ucrainei. Cum să facă așa ceva? Este imposibil”, a mai declarat el. 

Raluca Dan