27.3 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 20:58
No menu items!

Dezvăluiri WikiLeaks: CIA a încercat să pirateze automobile și camioane pentru a pune la cale crime perfecte

spot_img

Organizația WikiLeaks a dezvăluit că CIA – Agenția Centrală de Informații a SUA – a derulat un program prin care s-a folosit de sistemele software de geolocație instalate pe autovehiculele moderne pentru a prelua controlul acestora.

WikilLeaks a făcut această dezvăluire marți, odată cu anunțarea unei noi serii de dezvăluiri bazate pe documente confidențiale obținute din CIA.

Programul secret al CIA s-a bazat pe exploatarea vulnerabilitaților companiilor din SUA și Europa, prin programe de tip ”hacking” (piratare în domeniul digital).

Zonele vulnerabile sunt aparatele iPhone, produse de Apple, sistemele Android, produse de Google, sistemele Windows, produse de Microsoft, și televizoarele Samsung care pot fi transformate în ”microfoane ascunse”.

Noua campanie de dezvăluiri se va numi Year Zero.

Organizația condusă de Julian Assange afirmă că, din octombrie 2014, CIA a încercat să viruseze sistemele de control folosite de mașinile și camioanele moderne, cu posibilitatea de a le implica în ”asasinate aproape nedetectabile”.

Divizia de dispozitive mobile a CIA a lansat multe atacuri cu scopul de a pirata și de obține controlul asupra telefoanelor inteligente, a transmis WikiLeaks.

Țintele CIA au fost aparatele iPhone, care reprezintă 14% din piața totală de Smartphone, și sistemul de operare Google Android, care este instalat pe 85% din aparatele din lume, inclusiv Samsung, HTC sau Sony.

”Telefoanele virusate pot fi folosite pentru a trimite la CIA geolocația utilizatorului, comunicațiile audio și prin text, dar și pentru a activa, în mod nedetectabil, camera și microfonul telefonului”, potrivit WikiLeaks.

De asemenea, CIA a reușit să păcălească sistemele de criptare ale WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide sau Cloackman, prin piratarea telefonului și preluarea traficului audio și de texte înainte de criptarea acestuia.

Piratarea televizoarelor inteligente Samsung a fost posibilă prin cooperarea cu agenția de securitate britanică MI5. După preluarea controlului, aceste televizoare pot fi folosite pentru înregistrarea convorbirilor din camera respectivă și pentru trimiterea fișierelor în serverele CIA.

CIA ar face eforturi mari și pentru a-i controla și pe cei care folosesc Microsoft Windows, prin infectarea CD-urilor, DVD-urilor și stick-urilor USB.

Dezvăluirile din Year Zero ar avea la bază 8,761 de documente și fișiere obținute din Centrul de Cyber Intelligence al CIA.

Assange este anchetat din 2010, când platforma WikiLeaks a publicat documente clasificate pentru prima dată. Din 2012, Assange trăiește în interiorul Ambasadei Ecuadorului din Londra, după ce statul sud-american i-a acordat azil politic.

V.B.