24.2 C
București
joi, 11 august 2022 - 23:58
No menu items!

Dezvăluiri din dosarul spălării de bani de la SIVECO

spot_img

Irina Socol cerea returnarea documentelor în engleză sau română, după monedă

siveco-pt-site-1024 

Mai multe zeci de mesaje au fost interceptate între Irina Socol şi principalul autor al operaţiunilor de spălare de bani, bucureşteanul Tiberiu Grabany. Schimbul de comunicaţii demonstrează rutina în care intrase preşedinta celei mai cunoscute corporaţii IT din România atunci când venea vorba de recuperarea banilor ascunşi de Fisc prin transferuri în zeci de firme fantomă.

Exceptând-o pe fondatoare, Tiberiu Grabany a mai corespondat şi cu alţi angajaţi din SIVECO – Aurora Crusti (mâna dreaptă a Irinei Socol), Dan Tuhar, Viorel Gabriel Lospa, Dragoş Dobran, fiecare dintre aceştia intermediind fie plicurile cu bani returnaţi din „maşinăria de albit”, fie comenzile pentru viramentele bancare.

Codurile pentru decriptarea comunicărilor cu aparenţă profesională au fost furnizate chiar de Tiberiu Grabany procurorilor, în schimbul unui beneficiu care-l poate scăpa chiar şi de jumătate din pedeapsă la sentinţa finală.

Un exemplu că subordonaţilor Irinei Socol nu le erau străine metodele de albire a banilor proveniţi din numeroasele contracte cu statul este schimbul de mesaje dintre Tiberiu Grabany şi Dan Tuhar, chiar la câteva zile după trecere în noul an 2014. Dan Tuhar este directorul eCustoms de la SIVECO, cel mai apreciat şi premiat proiect de management integrat pe care compania l-a exportat şi în Turcia şi Macedonia.

Tiberiu Grabany: Am rugamintea sa-mi spuneti daca ultimele documente vin totusi astazi si daca le doriti in Engleza. Cu stima, Grabany

Dan Tuhar: La multi ani! Acum am confirmat ca vor veni astazi in jur de pranz si sunt ok in romana. Tiberiu Grabany: Multumesc, Dan

6.01.2014

În rechizitoriul întocmit de procurori este citată explicaţia lui Tiberiu Grabany cu privire la semnificaţia mesajelor:

„Documentele”menţionate în conţinutul mesajului transmis lui Tuhar Dan reprezintă un limbaj disimulat pentru banii pe care trebuia să-i aduc acestuia la solicitarea lui Socol Irina. Menţiunea referitoare la limba engleză din conţinutul mesajului semnifică moneda în care trebuia să aduc banii la sediul SIVECO, respectiv, limba engleză pentru euro iar limba română pentru lei

Rechizitoriul SIVECO

Majoritatea mesajelor, câteva zeci fiind citate chiar în actul de acuzare, sunt purtate de Tiberiu Grabany cu Aurora Crusti, vice-preşedinte adjunct la Divizia Comercială la SIVECO. Aceasta este de altfel singurul dintre subordonaţii care împart calitatea de inculpat, şi arestul preventiv, cu Irina Socol.

Aurora Crusti: Buna dimineata! O sa pregatesc azi ceva (56k)-future sau g? Merci”. Explicaţia vine tot din declaraţia lui Grabany citată în rechizitoriu: „Prin acest mesaj Crusti Aurora Ecaterina mă anunţa că urmează să transfere în contul societăţilor SC  FUTURE SOFT SERVICE SRL şi SC GENIUS SOFT CARE SRL suma de 56.000 EURO, care urma să o retrag şi să i-o restitui.

Tiberiu Grabany: Am primit toate documentele pt F. Puteti afla daca pt astazi mai avem ceva? Oricum, va sun maine dupa ora 17:00. Grabany

Aurora Crusti: Da, azi am efectuat 28,5k pt F

Tiberiu Grabany: Si ramane doar asta sau mai este ceva?

Aurora Crusti: Azi doar asta. Urmeaza maine si poimaine. Daca puteti veni pe masura producerii ar fi f bine

În declaraţia dată procuroului, Grabany susţine că mesajul „Am primit toate documentele pt F”– arăta că a primit sumele de bani în contul SC  FUTURE SOFT SERVICE SRL. „…azi am efectuat 28,5k pt F”– arată că Aurora Crusti îl anunţă că a transferat suma de 28.500 euro în contul SC  FUTURE SOFT SERVICE SRL. „…daca puteti veni pe masura producerii ar fi f bine”– arată că trebuia să vină cu banii la sediul SIVECO şi să-i restituie imediat după intrarea acestora în contul firmei sale.

Implicarea directă a Irinei Socol în operaţiunile financiare ilegale ale companiei pe care o conducea este demonstrată de mai multe corespondenţe, tip mesaj, cu Tiberiu Grabany, înregistrate însă cu mult înainte ca această anchetă să fi debutat oficial.

Tiberiu Grabany: Buna ziua, ramasese sa primesc niste fisiere de la dvs. ref. la ultima comanda pe care inca nu le-am primit. Credeti ca am putea reusi sa incheiem comanda pana la sfarsitul acestei luni? Astept un raspuns. Cu stima, Grabany

Irina Socol: da. Ne straduim. Am predat partial astazi

26.09.2013

În traducerea lui Grabany, schimbul de mesaje arată că o informa direct pe Irina Socol despre faptul că nu au fost efectuate plăţile de către SC SIVECO ROMÂNIA SA către firmele sale şi prin urmare nu avea ce să îi restituie. Irina Socol a revenit cu precizarea că în urma informării sale privind lipsa oricărei încasări în acea zi, plata s-a făcut parţial şi prin urmare trebuia sa retragă banii şi să îi restituie direct.

Tiberiu Grabany: Nu ma uitati va rog cu acel curs. Pot veni in orice zi si la orice ora. Vedeti ca din prezentare au lipsit niste fisiere de aprox. 35 Mb. Credeti ca putem finaliza saptamana aceasta? O seara cat mai placuta! Grabany

Irina Socol: ok

7.10.2013

Grabany susţine că prin respectivul sms a rugat-o din nou pe Irina Socol să transmită colegilor săi din SIVECO să îl instruiască în legătură cu modul de testare a unui softîn eventualitatea în care trebuia să ofer vreo explicaţie cuiva, însă d-na SOCOL nu a fost de acord, astfel încât la întrebarea d-lui procuror dacă sunt de acord să fiu supus unui experiment judiciar de a demonstra că aş fi putut presta serviciile facturate, am precizat că nu deţin astfel de cunoştinţe, doar cele elementare de utilizare a unui PC, fără alte specializări în softuri”.

În alte mesaje, Irina Socol îi transmite să-i caute pe alţi subordonaţi ai săi. Este cazul lui Dragoş Dobran, directorul eHealth de la SIVECO, şi principalul actor al contractului de informatizare a Casei Naţionale de Sănătate.

Irina Socol: sa il cautati la noi pe Dragos Dobran

Tiberiu Grabany: In regula. Eu ajung in 15 min. Las la dansul prezentarea?

Tiberiu Grabany: Am rezolvat la dl Dobran. Va gasesc la birou ca sa va inmanez acea prezentare? Grabany

Tiberiu Grabany: Am lasat documentele la dvs pe birou. Week-end placut! Grabany

Irina Socol: fosrte bine. Multumesc tare mult

Tiberiu Grabany: Am rugamintea sa-mi confirmati daca prezentarile primite de dl. Dobran sunt in regula. Astazi am ultima predare la dansul. Cu stima, Grabany

Irina Socol: este ok. Multumesc mult

Tiberiu Grabany: In regula. O seara cat mai placuta.

La scurtă vreme după arestarea Irinei Socol şi a Aureliei Crusti, SIVECO a transmis un comunicat de presă în care susţinea că niciunul dintre angajaţii săi nu a fost implicat în operaţiuni ilegale.

Societatea îşi susţine pe deplin nevinovăţia şi va demonstra că nici Siveco şi nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi Siveco nu au comis vreo ilegalitate

Comunicat SIVECO

Ulterior, SIVECO a ales să plătească, din conturile societăţii, prejudiciul din dosar, estimat iniţial la 10 milioane de euro şi majorat, prin extinderea anchetei, până la 65 de milioane de lei. De această decizie care procedural conduce la scăderea cu o treime a pedepsei este puţin probabil să beneficieze însă Irina Socol, căreia i s-a refuzat la bancă până şi lichidarea propriei asigurări de viaţă în timp ce se afla în arest.