12.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 5:13
No menu items!

Misterele Zilei Îndrăgostiților: O călătorie istorică de la martiri la romantism și Sfântul Valentin

spot_img

Ziua Îndrăgostiților este o tradiție consacrată, sărbătorită la nivel mondial, dar v-ați întrebat vreodată despre originile sale misterioase? Descifrând istoria acestei zile încântătoare, descoperim povești despre martiri, tradiții străvechi și nașterea unei sărbători universale a iubirii.

Rădăcinile Zilei Îndrăgostiților datează din Roma antică, unde Sfântul Valentin, un preot din secolul al III-lea, a sfidat decretul împăratului Claudius al II-lea, care interzicea căsătoria tinerilor bărbați. Într-un act de frondă, Sfântul Valentin a continuat să oficieze căsătorii secrete pentru tinerii îndrăgostiți, ceea ce a dus la moartea sa tragică, din ordinul lui Claudius. Alte legende sugerează că el ar fi ajutat creștinii să scape din închisorile romane, subliniind natura misterioasă și eroică a Sfântului Valentin.

Tradiția trimiterii de „Valentine” (mici daruri, scrisori sau mesaje) datează de la un moment emoționant, când un tânăr îndrăgostit încarcerat ar fi trimis o scrisoare semnată „De la Valentin al tău” unei tinere fete, posibil fiica temnicerului său. În ciuda detaliilor neclare, aceste povești contribuie la construirea legendei Sfântului Valentin drept o figură blândă, eroică și romantică, ceea ce îl face unul dintre cei mai iubiți sfinți din Anglia și Franța medievală.

Asocierea Zilei Îndrăgostiților cu dragostea și romantismul a suferit transformări de-a lungul secolelor. Inițial, sărbătorită sub numele de Lupercalia, un festival păgân al fertilității dedicat zeului roman Faunus, sărbătoarea a fost adoptată de creștini la sfârșitul secolului al V-lea, când Papa Gelasius a declarat ziua de 14 februarie drept Ziua Sfântului Valentin.

Evul Mediu a adus credința că 14 februarie marca începutul sezonului de împerechere al păsărilor în Franța și Anglia, ceea ce a sporit aura romantică a acestei zile. Poetul englez Geoffrey Chaucer a consolidat Ziua Îndrăgostiților ca o sărbătoare a iubirii în poemul său din 1375, „Parliament of Foules”.

Ziua Îndrăgostiților a evoluat de-a lungul secolelor, cu bilețele scrise de mână și mărturii de afecțiune schimbate între prieteni și îndrăgostiți. În anii 1840, „Mama îndrăgostiților”, Esther A. Howland, a introdus primele felicitări de Sfântul Valentin produse în masă în America, pregătind terenul pentru sărbătoarea modernă pe care o cunoaștem astăzi.

Cupidon, figura emblematică des întâlnită pe felicitările de Ziua Îndrăgostiților, își are originile în mitologia greacă sub numele de Eros, zeul iubirii. Farmecul său răutăcios și poznele sale cu săgeți au făcut din el un simbol al iubirii și al dorinței, transcendând culturile și timpurile.

Foto: Cupidon- Wikipedia
Foto: Cupidon- Wikipedia

Potrivit Hallmark, se estimează că 145 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiților sunt trimise în fiecare an numai în Statele Unite, ceea ce face ca aceasta să fie a doua cea mai mare sărbătoare marcată prin expedierea de felicitări și cărți poștale. Ziua a devenit o sărbătoare globală, fiind celebrată în țări precum Canada, Mexic, Regatul Unit, Franța și Australia.

Fie că este vorba de poveștile misterioase ale Sfântului Valentin, de tradițiile străvechi de Lupercalia sau de farmecul răutăcios al lui Cupidon, Ziua Îndrăgostiților continuă să fie un simbol al iubirii care transcende timpul și granițele.

 

Amalia-Alessandra