17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 20:57
No menu items!

Dezbaterile privind aderarea României la Schengen, întârziate până în 2013

spot_img

 

schengen

Conform unui document transmis Parlamentului de către Guvernul olandez, dezbaterile privind aderarea României și Bulgariei la UE au fost amânate până în februarie 2013. Amânările sunt consecința solicitării miniștrilor de externe din UE de a vizualiza raportul MCV pentru România, ce urmează a fi publicat la finalul anului 2012.

România și Bulgaria au îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen, însă mai trebuie sa facă față țărilor care sunt de părere că cele două nu sunt încă pregătite.

Poziția Olandei față de statul de drept din România nu este una favorabilă, această poziție fiind adoptată și de alte guverne.

La Consiliul European din luna martie s-a rezoluționat ca la Consiliul JAI din septembrie să se ia o hotărâre. Disensiunile privind aderarea României și Bulgariei la Schengen au condus însă la anularea  Consiliul JAI, existând suspiciuni că la acel moment, Germania și Belgia au susținut  poziției Olandei.

”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Președinția cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanță, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, sublinia MAE, după anularea Consiliului.

Olanda a declarat că intenția sa este de a aștepta raportul MCV de la finalul anului în vederea reconsiderării poziției sale privind aderarea României la Schengen.