7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 2:53

Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 mld. $ pentru manipularea dobânzilor

spot_img

Banca germană a încercat să păcălească autoritățile din SUA și Marea Britanie și după începerea investigației

 deutsche-bank

Deutsche Bank AG a fost amendată cu o sumă-record de 2,5 miliarde de dolari de autoritățile de reglementare din SUA și Marea Britanie, pentru încercarea de a manipula dobânzile interbancare Libor și Euribor, potrivit BBC.

Reglementatorii din SUA au impus o amendă de 2,1 mld. $, iar cei din Marea Britanie – de 227 milioane de lire sterline.

Aceasta este o amendă record pentru o astfel de abatere, în contextul în care Deutsche Bank a încercat să păcălească autoritățile de control și ar fi putut să împiedice investigația.

Banca a transis că ”regretă profund”, că a i-a disciplinat sau i-a dat afară pe cei vinovați și că a impus un control mai strict.

Totuși, reglementatorii din SUA au cerut concedierea a încă șapte persoane.

Georgina Philippou, director de supraveghere a în FCA – autoritatea de stat din SUA, a afirmat că acest caz iese în evidență prin gravitatea și durata ilegalităților.

”O divizie a Deutsche Bank a dezvoltat o cultură a generării de profituri, fără o grijă normal pentru integritatea pieței. Aceasta nu s-a limitat la câțiva indivizi, din anumite birouri, ci a fost adânc înșurubată”, a declarat oficialul.

Activitatea ilegală a implicat cel puțin 29 de angajați ai Deutsche Bank, inclusiv manageri și traderi, majoritatea din Londra, dar și din Frankfurt, Tokyo și New York. Perioada anchetată a fost 2005-2009.

Libor și Euribor sunt rate-reper ale dobânzilor, care influențează alte dobânzi și acționează ca un barometru pentru sistemul bancar și pentru evoluția dobânzilor impuse de băncile centrale.

Traderii au colaborat pentru a influența ratele dobânzilor, cu scopul de a-și îmbunătăți pozițiile de negociere.

În 2012, banca elvețiană UBS a acceptat să plătească amenzi de 1,5 mld. $, iar banca britanică Barclays – 453 milioane $.

Banca face obiectul unei anchete și în Germania din partea Bafin, reglementatorul pieței financiare, în legătură cu rolul în manipularea Libor, potrivit Bloomberg.