3 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 7:36

Despăgubiri uriașe pentru locuitorii din Michigan, alimentați de autorități cu apă contaminată cu plumb

spot_img

Statul Michigan a ajuns la o înțelegere pentru a plăti aproximativ 600 de milioane de dolari victimelor crizei de apă Flint, scriu trei ziare americane, citând surse neidentificate. Acordul va fi anunțat săptămâna aceasta, au declarat sursele pentru New York Times, Washington Post și Wall Street Journal. Cea mai mare parte a sumei va fi alocată copiilor care au suferit din cauza contaminării cu plumb a apei de la robinet, după ce oficialitățile au schimbat aprovizionarea cu apă a orașului în urmă cu șase ani.

Aproximativ 80% din despăgubiri se vor adresa rezidenților mai mici de 18 ani între 25 aprilie 2014 și 31 iulie 2016, a scris Wall Street Journal, estimând numărul de astfel de cereri între 7.500 și 20.000. Restul se va adresa reclamanților din alte tipuri de procese, cum ar fi cele pentru daune materiale și pierderea veniturilor.

Acordul este supus aprobării unui judecător federal din Michigan, a scris New York Times, în timp ce Washington Post a afirmă că avocații reclamanților au ajuns la un acord săptămâna trecută cu avocații din Michigan în numele guvernatorului Gretchen Whitmer.

Biroul lui Whitmer nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

În ianuarie, Curtea Supremă i-a lăsat pe locuitori să continue o acțiune pentru drepturile civile, acuzând oficialii orașului și guvernului că au permis ca alimentarea cu apă să fie contaminată cu plumb.

Flint și-a schimbat sursa publică de apă din lacul Huron pentru a reduce costurile în timpul unei crize financiare. Dar apa corozivă a râului Flint a fost contaminată din canalizări, iar orașul a revenit la apa lacului Huron în anul următor.

Peste 25.000 de persoane au fost vătămate prin expunerea la substanțele toxice provenite din râul Flint, inclusiv peste 5.000 de copii mai mici de 12 ani, au arătat evidențele judiciare din ianuarie.