30.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023 - 19:53
No menu items!

Desființarea SIIJ, la vot final în Camera Deputaților. Inițiativa USR are avize negative

spot_img

Proiectul USR privind desființarea SIIJ a fost introdus marți la vot final în plenul Camerei Deputaților, convocat în sesiune extraordinară. Raportul este de respingere a legii și de păstrare astfel a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, în intervenția din plen, că SIIJ a fost „conceputa in laboratoarele lui Liviu Dragnea si PSD cand acest partid a incercat sa submineze justitia, sa creeze mecanisme prin care sa controleze justitia”. „Cine nu voteaza aceasta lege consider ca vrea sa distruga justitia”, a spus el.

Fostul ministru PSD al Justitiei, deputata Ana Birchall, a declarat si ea ca SIIJ este „o cooperativa Nufarul de albire a unor magistrati” care au probleme si ca este nevoie de desfiintarea SIIJ.

Pe de altă parte, alt fost ministru PSD al Justitiei Florin Iordache a afirmat ca „Cine vrea desfiintarea SIIJ si intoarcerea la DNA vrea o subordonare a justitiei” si că unii magistrati au fost anchetati si 12 ani. „Vreti sa ne intoarcem in perioada in care Portocola facea ce dorea?”, a mai spus Iordache.

Legea are aviz negativ de la CSM și Consiliu Legislativ.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, propunându-se abrogarea prevederilor care fac referire la aceasta, avându-se în vedere, potrivit expunerii de motive, toate luările critice de 3 poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă”, se arată în raportul Comisiei Juridice.

Senatul este for decizional.