1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:19
No menu items!

Deputatul PSD Nicolae Vasilescu, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare pentru trafic de influență

spot_img

nicolae-vasilescu

Deputatul PSD Nicolae Vasilescu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, iar complicii săi, Eugeniu Mija și Realini Lupșa, au primit câte 2 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Acesta a fost ridicat de polițiști în urma deciziei definitive a completului de 5 judecători ai Curții Supreme.

Când a fost trimis în judecată, Nicolae Vasilescu era șeful Direcției Legislative din Camera Deputaților.

Decizia a fost luată după ce Nicolae Vasilescu a fost achitat în fond, în iulie 2013, la completul de trei judecători format din Ştefan Pistol, Ana Maria Dascălu şi Simona Cristina Neniţă.

Completul de cinci judecători a luat decizia de condmanare definitivă cu opinie separată în sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, numai cu privire la inculpatul Vasilescu Nicolae şi a menținerii soluției de achitare pentru infracțiunea de trafic de influenţă.

În martie 2012, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Eugeniu Mija, Realini Lupşa şi Nicolae Vasilescu sub acuzaţia de trafic de influenţă. Potrivit DNA, ei ar fi cerut de la reprezentantul unor societăţi comerciale 2.000.000 de lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului, în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Banii au fost ceruţi pentru ca cei trei să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Județean (CJ) Constanţa pe care să le determine să dispună achitarea către denunţător a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei.

De asemenea, pe 10 ianuarie 2012, Eugeniu Mija a cerut de la denunţător suma de 20.000 de euro, pe care ulterior a redus-o la 15.000 de euro, pentru a interveni pe lângă preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi pentru a-l determina pe acesta să deblocheze fondurile necesare achitării aceloraşi datorii către firmele denunţătorului.

A.V.