5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:10
No menu items!

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu, trimis în judecată pentru conflict de interese

spot_img

grigore_craciunescu

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a fost trimis în judecată joi de procurorii Parchetului General pentru conflict de interese. Deputatul este acuzat că, în perioada în care a fost primar al municipiului Paşcani, a încheiat nouă acte juridice cu firme al căror reprezentant era fiul său, unul vizând concesionarea unui teren la un preţ subevaluat.

Parchetul General a precizat, într-un comunicat transmis joi, că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a deputatului Grigore Crăciunescu pentru conflict de interese, dosarul urmând să fie judecat de magistrații Curții Supreme.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Grigore Crăciunescu, în calitate de primar al municipiului Paşcani, a perfectat nouă acte juridice cu societăţi comerciale al căror reprezentant legal era fiul său, “realizându-se, astfel, un folos material pentru acesta, la diferite intervale de timp”. Grigore Crăciunescu a activat într-una dintre aceste firme până la momentul dobândirii calităţii de primar.

Anchetatorii au stabilit că unul dintre cele nouă acte juridice a vizat concesionarea fără licitaţie a unui teren de 110 metri pătraţi, situat vizavi de Primăria Paşcani, la un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât cel stabilit într-un proiect iniţial, pentru construirea unei parcări care deservea laboratorul de analize medicale ce aparţinea familiei lui Crăciunescu.

“De menţionat este şi faptul că unul dintre aceste acte juridice vizează concesiunea prin încredinţarea unei suprafeţe de teren intravilan, situat vis-a-vis de Primăria oraşului Paşcani şi în imediata vecinătate a sediului uneia dintre societăţile comerciale al căror administrator era fiul inculpatului. Atribuirea suprafeţei de 110 mp de teren s-a realizat prin concesionare directă, fără licitaţie publică, pentru o perioadă de 25 de ani, la un preţ de 219 euro/an (faţă de preţul stabilit într-un proiect iniţial al concesiunii de 1021 euro/an), pentru construirea unei parcări ce urma să deservească laboratorul de analize medicale care aparţinea familiei inculpatului”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Celelalte acte juridice au avut ca obiect derivat activitatea de publicitate stradală prin panouri publicitare şi totemuri de mari dimensiuni, amplasate pe suprafeţe de teren de la un metru pătrat până la cinci metri pătraţi, în intravilanul oraşului Paşcani, “în zonele cu cea mai bună vizibilitate, cu expunere şi receptare eficiente, atât pentru traficul pietonal, cât şi pentru cel auto şi transportul în comun, au mai precizat procurorii.

“Toate aceste activităţi denotă dorinţa şi diligenţele depuse de inculpat pentru stabilirea unor preţuri preferenţiale pentru societăţile familiei sale şi pentru facilitarea desfăşurării activităţii acestora”, se mai arată în rechizitoriul trimis instanţei.

Grigore Crăciunescu a fost primar al municipiului Paşcani în perioada 2008-2012. El a obţinut un mandat de deputat în decembrie 2012, candidând din partea USL într-un colegiu din municipiul Iaşi.

R.D.