vineri, 30 octombrie 2020 - 10:52

Deputatul PNL Gheorghe Costin, trimis în judecată de DNA

Franța și Germania au intrat în blocaj pentru o lună. Parlamentul spaniol a aprobat urgența sanitară pentru șase luni

Noile măsuri sunt cele mai dure din primăvară și urmează restricțiilor din Spania și Italia, menite să reducă răspândirea virusului și să ușureze tensiunea...

Lider PNL din Timișoara: Am obosit de Iohannis. Urăsc trădătorii

Fostul consilier personal al ex-primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a postat pe Facebook un mesaj acid la adrea partidului și al lui Klaus Iohannis.  Directorul Pieţe...

Mihai Tudose prevestește dezastrul: „După alegeri vor închide tot”

Fostul premier Mihai Tudose susține că liberalii nu vor lua nicio măsură înaintea alegerilor, dar forțează organizarea acestora în 6 decembrie pentru ca apoi...

Îndepărtat de PSD din toate funcțiile, Marian Oprișan a câștigat locul de vicepreședinte al CJ Vrancea

Fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost desemnat, joi, drept vicepreședinte al instituției, cu majoritate de voturi.  După ce a fost îndepărtat...

Deputatul PNL Gheorghe Costin, trimis în judecatăDeputatul PNL de Bihor, Gheorghe Costin, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în declarații, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Alături de Costin, au mai fost deferiți justiției 16 persoane, printre care primarul și viceprimarul din Beiuș, funcționari ai primăriei, precum și un director de bancă. De altfel, la momentul comiterii faptelor, parlamentarul liberal era viceprimar.

Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2007, Primăria Beiuș a atribuit un contract de achiziție publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute „Lucrări prioritare de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Beiuș”, la prețul de 4.173.345,88 lei, la care se adăuga TVA 792.935,72 lei.
Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanțat în proporție de 85% de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile și în proporție de 15% de primăria Beiuș.
Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007–28 noiembrie 2008, reprezentanții primăriei Beiuș (cei doi primari care și-au exercitat atribuțiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum și funcționari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC TOP CONSTRUCT GRUP SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obținerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanții primăriei în condițiile în care aceștia aveau reprezentarea reală a situației lucrărilor.
Pentru execuția lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro (la cursul acelei perioade) SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe șantierul deschis la Beiuș între 4 și 6 angajați.
Din totalul sumei sus menționate obținute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezintă prejudiciu nerecuperat în dauna bugetului de stat și bugetului local al municipiului Beiuș (aproximativ 321.672 euro). Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de inculpați, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate.
În perioada menționată, inculpații Berindea Ciprian Cătălin și Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situații de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuș a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanții primăriei Beiuș, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuția și recepția acestora, acceptând situația fictivă.
Folosind înscrisuri sau care atestau date nereale și declarații false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoș Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile prin aceea că au solicitat și au obținut sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL.
Înscrisurile false au fost confirmate prin semnătură, în perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe. Înscrisurile reprezentau procese-verbale de recepție a lucrărilor, centralizatoare de situații lucrări, declarație pe proprie răspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilității cheltuielilor, raport de progres a lucrărilor și raport de activitate.
Referitor la ceilalți inculpați, funcționari ai primăriei Beiuș și consilieri locali, în rechizitoriu s-a reținut ca aceștia, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, respectiv de persoane cu atribuții în supravegherea bunei derulări a lucrărilor au contribuit la producerea prejudiciului menționat, prin redactarea/certificarea unor înscrisuri care constatau situații nereale privind execuția lucrărilor.
Cu alte cuvinte, reprezentanții Primăriei Beiuș l-au finanțat pe constructorul SC Top Construct Grup SRL, acesta executând lucrări pe bani publici, deși contractul și convenția încheiate cu Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile stipulau, în mod clar, că plata se va face după executarea lucrărilor.
Aceste decontări și plăți în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat și a bugetului local al municipului Beiuș cu suma de 1.248.120 lei.
În perioada 9-14 ianuarie 2009, folosindu-se de un înscris fals, inculpatul Ciprian Cătălin Berindea a solicitat și a obținut, de la BRD Oradea-Agenția E. Gojdu, transferul sumei de 758.025,88 lei, din contul de garanție de bună execuție al firmei SC Top Construct Grup SRL, în contul curent al aceleiași societăți, din care, ulterior, a retras în numerar suma de 635.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal. Acesta a fost ajutat de inculpata Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea-Agenția E.Gojdu, care a operat transferul sumei de 758.025,88 lei între cele două conturi, în baza unei adrese false primită de la inculpat, care nu era semnată de ordonatorul principal de credite, respectiv primarul municipiului Beiuș.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute de toți inculpații, cu excepția inculpatelor Nicolae Maria Ioana, Clintoc Maria Ramona și Gabor Dorina (care nu au fost identificate ca deținătoare de bunuri imobile și mobile).

Andrei Tudor

Previziune sumbră a lui Alexandru Rafila. La ce număr de infectări va ajunge România

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, medicul Alexandru Rafila, a făcut, joi, o previziune sumbră pentru țara noastră în cazul epidemiei de coronavirus. Alexandru...

Hunor: Nu știm nimic despre ce face Guvernul cu pandemia. Știm doar ce ne spune președintele

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat nemulțumit de lipsa de transparență a autorităților în privința epidemiei de coronavirus. „Noi nu știm ce recomandări există din partea...

Batjocură sau incompetență? Monica Anisie digitalizează educația cu un site fără conținut

O platformă folosită în cadrul programului de digitalizare a sistemului de educație din România a fost lansată fără a conține date și informații complete,...

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, 5 ani de închisoare cu executare

Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a fost condamnat definitiv, joi, la 5 ani de închisoare cu executare, potrivit portalului Curții de Apel București. Bogdan...

Prima țară care pregătește planul de război pentru a lupta cu noul coronavirus

Autoritățile uneia dintre cele mai prospere țări din Europa, lovite grav de pandemia de coronavirus, iau în calcul foarte serios introducerea de măsuri valabile...