11 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 23:48

Deputatul Ion Ochi poate fi reținut și cercetat de DNA

spot_img

Decizia a fost luată de Comisia juridică, dar votul final va fi dat în plenul Camerei Deputaților

ochi-ion

Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis cu o majoritate covârșitoare că deputatul PSD Ion Ochi poate fi urmărit penal și reținut de DNA, la solicitarea procurorilor anticorupție.

Decizia a fost luată, luni, cu 13 voturi „pentru” și 5 „împotrivă”, pentru urmărirea penală, respectiv 13 „pentru” și 4 „împotrivă”, pentru reținere și arestare. Ion Ochi a declarat că nu înțelege de ce DNA Structura Centrală redeschide acum un dosar, care s-a soluționat cu NUP în 2014, după ce a fost anchetat de procurorii anticorupție de la Brașov.

DNA îl acuză pe Ion Ochi de luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii arată că, în a doua jumătate a anului 2011, Ion Ochi, care era vicepreședinte al CJ Brașov, a convenit cu un afacerist, Cristian Dorin Nica, ca firma acestuia să facă lucrări de reparații pe un drum județean, DJ 112D, între localitățile Prejmer și Lunca Câlnicului. În schimbul alocării lucrărilor către această societate, Ion Ochi a urmărit atât atragerea de capital electoral pentru campania parlamentară din 2012, cât și foloase necuvenite, pentru el. Procurorii susțin că Ion Ochi i-a determinat pe ceilalți participanți care au contestat licitația să-și retragă contestațiile formulate. Pe parcursul anului 2012, la solicitarea aceluiași vicepreședinte al CJ Brașov, contractul a fost prelungit cu 4 acte adiționale, ultima dată fără termen. Până la acea dată însă, deși firma și-a încasat banii, lucrările erau departe de a fi finalizate. anchetatorii au mai stabilit că materialele folosite la lucrări au fost achiziționate de una din firmele controlate de Ion Ochi. Firma beneficiară a contractului a obținut un beneficiu de peste 2,5 milioane de lei, spun procurorii, ceea ce reprezintă prejudiciul adus CJ Brașov.

Valeriu Motoc