3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:00
No menu items!

Deputații dezbat luni moțiunea pe Sănătate inițiată de PNL

spot_img

vot

Plenul Camerei Deputaților dezbate luni moțiunea simplă “Guvernul Ponta 3 amenință viața pacienților: amână lista de medicamente compensate”, în care liberalii cer Guvernului introducerea noii liste de medicamente compensate începând de marți, 1 aprilie 2014.

În textul moțiunii, deputații PNL – inițiatorii demersului- le cer ministrului sănătății și premierului respectarea angajamentului politic și introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o îmbunătățire a calității vieții pacienților și o reducere a costurilor îngrijirilor de sănătate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapidă și implicit o reintegrare mai ușoară în familie și la locul de muncă.

Constatăm cu regret că, odată cu schimbarea componenței Guvernului, multe promisiuni guvernamentale, care reprezentau priorități până acum două luni, nu se mai află pe agenda prim-ministrului Victor Ponta și a Guvernului pe care-l conduce. Ne referim, în special, la introducerea noii liste de medicamente compensate, condiționalitate FMI, și totodată un angajament ferm pe care ni l-am luat împreună cu PSD prin Programul de guvernare USL, despre care premierul spune permanent că-l va duce la îndeplinire, ceea ce ne-ar bucura. Însă până acum nu am asistat decât la promisiuni, fără rezultate. Privim la disperarea asociațiilor de pacienți, care constată și ele că toate eforturile depuse până în prezent au fost în zadar și că viața lor depinde, din nou, de semnătura unui ministru și a unui premier. Faptul că astăzi Guvernul Ponta 3 are o altă componență politică a Cabinetului nu îl derobează de răspunderea și de obligația de a respecta cuvântul dat în fața populației”, menționează deputații PNL, în document.

Semnatarii moțiunii susțin că PNL și-a respectat angajamentul luat în fața populației și a lăsat lista de medicamente compensate “la cheie”, după îndelungate consultări cu renumiți medici și profesori, asociații de pacienți, dar și cu reprezentanții industriei farmaceutice.

Cu toate acestea, spun ei, actualul ministru al sănătății invocă lipsa banilor ca principal argument pentru neintroducerea listei de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014, așa cum fusese angajamentul inițial luat în fața pacienților, dar și a organismelor financiare internaționale.

Moțiunea simplă pe Sănătate va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaților luni, iar marți va primi votul final.

R.D.