26.1 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:19

Deputați germani vor să-l audieze pe Snowden la Moscova

spot_img

Guvernul german refuză să ia în calcul o venire în Germania a fostului consultant NSA

Edward Snowden

Deputați germani din cadrul comisiei parlamentare de anchetă asupra interceptărilor Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA au anunțat joi că vor să-l audieze pe fostul tehnician CIA, Edward Snowden la Moscova în viitoarele săptămâni, relatează AFP.

Deputați din partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel, CDU, și social-democrați din SPD, formațiunea parteneră din cadrul coaliției aflate la guvernare în Germania, intenționează să se deplaseze în capitala rusă unde s-a refugiat fostul consultant al NSA înainte de 2 iulie, dată a viitoarei reuniuni a comisiei.

Aleși ai patidului stângii radicale Die Linke și ai Verzilor, susținători ai ideii de a-l aduce pe Snowden în Germania pentru a-l audia, chiar oferindu-i azil politic dacă va fi nevoie, au anunțat că probabil nu vor participa.

Guvernul german refuză până în prezent să ia în calcul o venire în Germania a lui Snowden, de teama consecințelor pe care deplasarea le-ar putea avea asupra relațiilor cu SUA, unde Snowden este considerat trădător, notează AFP.

Documentele făcute publice de Snowden începând din vara lui 2013 au arătat că NSA a ascultat inclusiv telefonul mobil al Angelei Merkel timp de mai mulți ani, fapt care a afectat profund relațiile cu SUA.

C.A.