6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 21:57
No menu items!

Deputaţii discută, miercuri, Legea cartelelor pre-pay

spot_img

Potrivit Guvernului, aplicarea actului normativ ”va asigura un climat de normalitate şi siguranţă civică”

telefoane

Deputaţii din Comisia de tehnologia informaţiei şi din Comisia juridică discută, în această săptămână, legea iniţiată de Guvern care permite identificarea celor care cumpără cartele pre-pay, aceştia reprezentând peste 60% din utilizatorii de telefonie mobilă sau a celor care folosesc reţele wireless.

Iniţiativa Guvernului prin care utilizatorii de cartele telefonice prepay sunt obligaţi să-şi declare datele personale la momentul achiziţionării acestora a intrat în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional. Actul normativ, care a fost adoptat deja de Senat, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

La discuțiile din Comisia de tehnologia informației au fost invitaţi atât reprezentanţi ai SRI, cât şi ai societăţii civile. Totodată, actul normativ trebuie să intre, în paralel, şi în dezbaterea Comisiei juridice.

Citește și: Guvernul aprobă monitorizarea cartelelor pre-plătite, la solicitarea CSAT

Cele două comisii de specialitate ar fi trebuit să finalizeze discuţiile asupra proiectului la 5 iunie şi să înainteze plenului un raport comun. Directiva europeană privind stocarea datelor de trafic informațional (2006/24/EC), mai cunoscută drept Directiva “Big Brother”, a fost declarată pe 9 aprilie nevalidă de magistrații Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Aceștia au concluzionat că actul normativ încalcă de o manieră “deosebit de gravă” drepturile fundamentale la respectarea vieții private și la protecția datelor cu caracter personal. În consecință, și legea prin care România a ratificat și a pus în aplicare această directivă încă din 2012 (Legea nr. 82/2012) încalcă grav drepturile cetățenilor.

C.C.