14.4 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 10:15
No menu items!

Depozitele Poliției, burdușite cu droguri. Se cumpără containere pentru stocarea lor

spot_img

Traficul de droguri a cunoscut o creștere în România, care nu mai este doar o țară de import și de tranzit, ci și o țară producătoare, prin culturi proprii. Disponibilitatea și diversitatea susbstanțelor interzise pe piață au atins cote ridicate și sunt printre cele mai importante provocări ale prezentului. Iar, depozitele Poliției Române se pare că sunt deja burdușite cu droguri.

Poliția Română are nevoie urgent de cinci containere cu sistem de uscare pentru depozitarea drogurilor.

O spus chiar polițiștii care precizează că, în context actual, al creșterii permanente a cantităților de droguri, precum și al diversificării tipurilor de substanțe stupefiante, psihotrope, psihoactive, substanțe dopante, precursori și pre-precursori, numărul constatărilor/probelor a crescut alarmant în ultimii ani.

Pentru depozitarea lor, au nevoie de aceste containere special amenajate unde vor ține drogurile confiscate.

Potrivit unui anunțat de participare publicat în SEAP, Poliția Română dă 500.000 de lei pe cinci containere, pentru “eficientizarea activităților de investigare a faptelor din sfera traficului de droguri prin achiziționarea de echipamente de laborator pentru monitorizarea, raportarea, analiza și identificarea noilor substanțe psihoactive și a substanțelor dopante”.

“Achiziția echipamentelor pentru laborator este necesară pentru a face față nevoilor tot mai mari ale tuturor unităților antidrog privind uscarea și depozitarea în condiții optime a probelor”, se arată în Caietul de sarcini, consultat de SursaZilei.

Cele cinci containere cu sistem de uscare vor fi complet echipate-cu 6 ventilatoare, rafturi metalice, cântare electronice cu platformă- livrate, instalate și puse în funcțiune, conform cerințelor polițiștilor.

Numai zilele trecute, mii de comprimante și fiole care conțin substanțe dopante cu grad mare de risc au fost depistate în urma unor percheziții făcute în Cluj. Traficanții ofereau clienților „consultanță” cu privire la  modul de administrare a substanțelor, o parte dintre acestea fiind ascunse într-o sală de fitness.

 

Ce droguri se consumă în Capitală

În București consumul de droguri este asemănător cu cel din marile orașe europene. O arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene. Drogul cel mai utilizat de români este ketamina, în timp ce în weekend crește consumul de cocaină și ecstasy.

În București se consumă de trei ori mai multă ketamină săptămânal decât media la nivel european: 10 mg/zi/1000 locuitori față de 3,21 mg/zi/1000 locuitori în alte oraşe europene. Cel puțin așa arată o arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene.

În România consumul de cocaină și metamfetamină este ușor mai redus decât în restul Europei, cocaină – 165 mg /zi /1000 locuitori față de 219,65mg/ zi/ 1000 locuitori în alte oraşe europene și MDMA-media săptămânală 11 mg/zi/1000 locuitori Bucureşti versus 11,36 mg/ zi/ 1000 locuitori oraşe europene. Însă, în weekend utilizarea cocainei și a ecstasy-ului crește.

Practic, analiza apelor uzate sugerează că este vorba de un consum mai mare de stupefiante în România decât se credea.                                                    

                                                                                                           Adina Bucur