20.4 C
București
joi, 6 octombrie 2022 - 14:34
No menu items!

Deponenţii ruşi, despăgubiți de Cipru cu acţiuni la Bank of Cyprus

spot_img

Deponenţii ruşi, despăgubiți de Cipru cu acţiuni la Bank of Cyprus

Cipru intenționează să acorde deponenţilor ruşi, acţiuni ale Bank of Cyprus ca și metodă de compensație pentru pierderile suferite în urma condiţiilor impuse de reprezentanţii UE, BCE şi FMI în schimbul programului de asistenţă financiară, a anunţat preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, relatează RIA Novosti.

Depozitele cetăţenilor ruşi care au suferit pierderi vor fi compensate cu acţiuni la Bank of Cyprus. De fapt, cetăţenii ruşi vor primi o parte corespunzătoare din capitalul băncii şi vor deţine un oarecare control al Bank of Cyprus

Nicos Anastasiades

La jumătatea lunii martie, Cipru a evitat intrarea în incapacitate de plată datorită unui acord cu creditorii internaţionali, urmând să închidă cea de a doua mare bancă şi să impună pierderi importante depozitelor neasigurate în schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro. Deponenţii care dețin mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus se confruntă cu o reducere de 37,5%, care va fi transformată în acţiuni. O altă reducere suplimentară de 22,5% depinde de capacitatea autorităţilor cipriote de a îndeplini condiţiile prevăzute în programul de asistenţă.

Anterior încheierii acordului dintre Cipru şi reprezentanţii UE, BCE şi FMI, cetăţenii ruşi dețineau depozite de 19 miliarde de dolari în Cipru, în mare parte prin intermediul companiilor înfiinţate aici. Potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody’s, la finalul anului 2012, băncile ruseşti plasaseră circa12 miliarde de dolari în instituţiile de creditare cipriote şi acordaseră împrumuturi de aproximativ 40 miliarde de dolari firmelor din Cipru.

C.I.