19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 18:56
No menu items!

Dependenții de droguri nu vor mai sta în spitalele de psihiatrie

spot_img

Ministrul Sănătății a  anunțat că în câteva săptămâni va fi finalizat un plan concret cu măsuri pentru tratamentul de care au nevoie consumatorii de droguri în diferite centre. Alexandru Rafila a subliniat că este important ca aceste centre pentru dependenți să fie scoase din sfera spitalelor de psihiatrie, pentru a nu exista un risc al stigmatizării consumatorilor.

„Problema consumului de droguri afectează şi adulţii, nu trebuie să uităm acest lucru, dar sensibilitatea publică este mult mai mare dacă vorbim de copii şi e de altă parte şi soluţiile trebuie să facă parte dintr-un pachet. Testarea fără nicio altă măsură ulterioară nu are niciun impact, rămâne doar o temă de dezbatere. Lucrăm la un proiect pe care să îl prezentăm în Guvern, lucrăm cu persoane specializate din domeniul adicţiei. Dincolo de posibilitatea testării, care trebuie urmată de multe alte măsuri. Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau şi copilul şi familia împreună”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi la Digi 24.

Ministrul Rafila a mai punctat că este esenţială introducerea cât mai rapidă a educaţiei pentru sănătate cu „modele despre explicarea riscului asociat consumului de alcool, tutun, droguri”.

În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicției, iar pentru copii sunt doar două. Oficialul de la ministerul Sănătății a mai anunțat că face demersuri pentru a  dezvolta o rețea regională de astfel de centre de minori dependenți de substanțe psihoactive.

Amalia Capră