28.9 C
București
luni, 15 aprilie 2024 - 16:42
No menu items!

Denunțătorul primarului din Mioveni nu-și poate justifica banii de șpagă. Ce avere are șeful Poliției Locale Pitești

spot_img

Șeful Poliției Locale Pitești, Valerică Nicolae, denunțătorul primarului din Mioveni, Ion Georgescu, nu poate justifica suma pe care procurorii susțin că i-ar fi oferit-o edilului drept mită.

Suma de 10.000 de euro, pe care Valerică i-ar fi oferit-o lui Georgescu în decembrie 2022, nu se regăsește sub nicio formă în declarația de avere a șefului poliției locale, cu atât mai puțin suma totală, de 30.000 de euro. La data indicată de procurori, acesta nu avea conturi bancare și nici bunuri pe care să le fi înstrăinat anterior.

La nivelul anului 2022, Nicolae Valerică a obținut 96.324 lei din salariul de șef al poliției locale, 33.780 de lei de la Casa de Pensii MAI și 1.450 de lei, echivalentul unui voucher de vacanță.

Șeful Poliției Locale trăiește exclusiv din salariu și pensie, nu deține case, terenuri, sau alte bunuri de valoare.

Singurul bun declarat de șeful poliției locale este un autoturism BMW, fabricat în anul 2005, iar apartamentul de 74 mp pe care-l deținea l-a donat fiicei sale, cu doi ani în urmă.

Apartamentul apărea în declarația de avere de acum 3 ani, când Nicolae Valerică preciza că deținea din 1991 un apartament, împreună cu soția sa, care era angajată la Poliția Națională.

De cealaltă parte, suma de 10.000 de euro, pe care Ion Georgescu i-o restituia denunțătorului, nu se regăsea nici în conturile acestuia. Edilul are trei conturi, toate în lei, care totalizează puțin peste 40.000 de lei.

Ion Georgescu are 63 de ani și este primar al Mioveniului din 2006, după ce mandatul anterior fusese viceprimar, iar până atunci șef al Cantinei de la Uzinele Dacia.

În ultima sa declarație de avere, el susține că are un teren de 1.000 de metri pătrați în Mioveni, cumpărat acum trei ani, și un apartament de doar 63 de metri pătrați pe care l-a cumpărat împreună cu soția lui acum mai bine de 30 de ani.

Georgescu notează că de șapte ani are aceeași mașină, iar în bănci ar avea 42.000 de lei, în condițile în care anul trecut leafa lui de primar i-a adus puțin peste 100.000 de lei, dar și acțiuni în valoare de 6.000 de lei la o firmă de turism din Mioveni, unde soția lui este angajată.

Cum l-a dat pe mâna procurorilor pe primarul din Mioveni

Conform procurorilor anticorupție, se pare că denunțul ar fi fost făcut pe data de 12 iunie 2023, moment în care a început și urmărirea penală in rem în acest dosar. Asta deși, în plângerea făcută, șeful Poliției Locale Pitești, Nicolae Valerică, a afirmat că i-a dat primarul Georgescu 10 mii euro la sfârșitul anului trecut, scrie ziarobiectiv.ro.

Denunțul integral făcut de Nicolae Valerică, șeful Poliției Locale Pitești:

„La începutul anului 2022 am văzut în presa locală mai multe anunţuri ale primarului oraşului Mioveni, respectiv numitul Georgescu Ion, cât şi a managerului de la acea dată al Spitalului Mioveni, respectiv doctorul prin care informa opinia publică că au nevoie de medici în diferite specialităţi la acest spital.

Din câte îmi amintesc cred că în luna martie 2022 am mers la primarul Georgescu Ion pe care îl cunoşteam de circa 30 de ani pentru a-l întreba în ce condiţii poate fi angajată fiica mea la Spitalul Mioveni……În toamna anului 2022, nu mai reţin exact data, am mers la biroul primarului Georgescu Ion din cadrul Primăriei Mioveni pentru a purta discuţii referitoare la angajarea fiicei mele în cadrul Spitalului Mioveni ca medic. Această discuţie a fost iniţiată de către mine, iar primarul a fost de acord să ne întâlnim la biroul acestuia după orele 18:30. Discuţia s-a purtat pe holul primăriei, întrucât acesta m-a aşteptat în acest hol, unde l-am întrebat direct : „ Domnu primar spuneţi-mi şi mie cât mă costă ca să o angajez pe fiica mea ca medic chirurg la Spitalul Mioveni?”, iar acesta mi-a răspuns „lasă bă că te cunosc de multă vreme, 30.000 euro, pentru tine, că te cunosc”.

Cu această ocazie nu am mai discutat alte aspecte. Ştiind că se apropie momentul ca aceasta să-şi găsească un loc de muncă, în luna martie 2022, m-am deplasat la Primăria Mioveni, unde m-am întâlnit cu primarul Georgescu Ion. Am purtat o discuţie cu acesta pe holul primăriei. Asupra mea aveam suma de 10.000 pusă într-un plic, plic care la rândul lui l-am introdus într-o pungă de protocol împreună cu o sticlă de whisky „LA GAVULIN”. În discuţia cu primarul Georgescu Ion i-am spus că în acea pungă se află suma de 10.000 euro, ce reprezintă un avans, urmând ca diferenţa de 20.000 euro să i-o dau după ce fata  mea va fi angajată la Spitalul Mioveni. Acesta a luat punga cu întreaga sumă de bani inclusiv cu sticla de whisky.

În luna ianuarie 2023 i-am dat un mesaj primarului Georgescu Ion, întrebându-l când pot să trec pe la el. Acesta mi-a spus să vin a doua zi la ora 9, la cabinetul său. M-am prezentat la ora stabilită, iar când am ajuns acolo, împreună cu primarul Georgescu Ion, ne-am deplasat la Spitalul Mioveni unde m-a prezentat managerului spitalului, directorului medical şi directorului economic. Le-a spus acestora că fata mea a făcut practică la spitalul Mioveni şi urmează să fie încadrată la acel spital.

La afirmaţia primarului Georgescu, atât managerul spitalului, cât şi directorul  medical au răspuns că nu se poate acest lucru prea repede, ci în circa 1-2 ani, întrucât schema de personal era ocupată. Precizez că anterior primarul Georgescu Ion îmi spusese că va fi încadrată la spital în 2-3 luni după obţinerea diplomei şi parafei de medic, documente pe care fiica mea le obţinuse în luna februarie 2023. În luna martie 2023 m-am întâlnit din nou cu primarul Georgescu Ion pe holul Primăriei Mioveni căruia i-am reproşat că m-a minţit că o va angaja în 2-3 luni în condiţiile în care la spital mi se spusese că nu se poate mai devreme de 1-2 ani, acesta spunându-mi să stau liniştit că până la sfârşitul anului 2023 o rezolvă, urmând să mă sune la momentul potrivit…..Nu au fost de faţă alte persoane la discuţiile purtate cu primarul Georgescu Ion pe această temă şi nici nu deţin discuţii înregistrate cu acesta, întrucât aveam încredere în el…”.

                                                                                                                 Adina Silav