Demonstrații de amploare împotriva clasei politice, în Bulgaria

foto: novinite.com
foto: novinite.com

Zeci de mii de bulgari au ieșit pe străzile marilor orașe pentru a demonstra împotriva actualilor politicieni care i-au adus pe mulți locuitori ai țării de la sud de Dunăre în pragul sărăciei. Manifestațiile de duminică se desfășoară sub sloganul “Haideți să punem monopolurile pe foc” și au loc la patru zile de la demisia premierului Boiko Borisov.

Potrivit presei bulgare, la manifestația din Sofia erau aproape 20.000 de oameni care mărșăluiau între sediul Parlamentului și cel al Președinției. Mulți demonstrați purtau mături, semn că doresc să înlăture ceea ce ei numesc “gunoiul politic” din Bulgaria ultimilor 23 de ani.

“Unde este Boiko Borisov?  Joacă fotbal, la fel ca în fiecare duminică? Țara arde dar pompierul (n.red. profesia premierului demisionar Boiko Borisov) numărul unu nu este nicăieri”, a spus un demonstrant, citat de presa bulgară. Manifestanții îi cer Procurorului General Sotir Tsatsarov să declanșeze procedurile legale împotriva celor care sunt vinovați de jefuirea țării după căderea regimului comunist, în 1989.

Locuitorii din Sofia și din Pernik au blocat o autostradă. O demonstrație de amploare are loc în al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, Plodviv, unde oamenii au ars Constituția, dar și în Blagoevgrad și Burgas. La Varna au ieșit pe străzi 40.000 de oameni care au blocat autostrada Hemus.

Majoritatea demonstranților cer ca președintele să desemneze un guvern de tehnicieni, nu unul interimar, o lege prin care societatea civilă să aibă o reprezentare de 50% în instituțiile statului, recuperarea de căte Stat a 51% din acțiunile companiilor energetice, închiderea Holdingului Energetic Bulgar, constituirea unei Adunări Naționale. Bulgarii din afara țării au participat și ei la marșuri în Viena, Munchen, Dublin, Londra, Dusseldorf, Frankfurt, Atena, Berlin și Madrid. E.S.

NICIUN COMENTARIU