19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 23:00
No menu items!

Democrații depun eforturi pentru acuzarea lui Donald Trump. FBI se pregătește de atacuri armate în ziua inaugurării noului președinte

spot_img

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că democrații vor continua procedurile de punere sub acuzare, dacă vicepreședintele SUA refuză să-l declare pe Donald Trump impropriu pentru funcție. Ziua de luni a generat o tensiune suplimentară în SUA, la vestea că FBI se pregătește de un adevărat conflict intern în zile premergătoare învestirii lui Joe Biden.

„Proteste armate sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și în Capitolul SUA în perioada 17 ianuarie – 20 ianuarie”, se spune în document.

Buletinul, care a fost difuzat după ce protestatarii au asaltat săptămâna trecută Capitolul SUA, sugerează, de asemenea, că există amenințări cu o „revoltă” dacă președintele Donald Trump va fi înlăturat prin intermediul celui de-al 25-lea amendament înainte de ziua inaugurării.

Democrații au lansat luni o cerere de a-l acuza pe președintele Donald Trump pentru a doua oară pentru rolul său în atacul de săptămâna trecută asupra Capitoliului SUA.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, a declarat că democrații vor continua procedurile de punere sub acuzare dacă vicepreședintele SUA refuză să-l declare pe Trump impropriu pentru funcție.

Democrații au introdus mai întâi o rezoluție prin care îl îndeamnă pe vicepreședintele Mike Pence să invoce al 25-lea amendament – care l-ar considera pe Trump incapabil să-și îndeplinească atribuțiile.

Republicanii s-au opus rapid acestei mișcări, împiedicând să fie imediat votată.

Democrații au răspuns introducând un articol de acuzare împotriva lui Trump, denumit „incitare la insurecție”.

Parlamentarii din Camera Reprezentanților ar putea vota marți asupra măsurii Pence, după ce republicanii au blocat-o.

Dacă apelul la Pence eșuează – ceea ce este considerat cel mai probabil rezultat, Casa controlată de democrați va continua cu planurile de a-l acuza pe Trump.

Un vot privind avansarea procedurilor de destituire ar putea avea loc cel mai repede miercuri.

Dacă vor fi lansate proceduri de punere sub acuzare, congresmanii vor vota dacă vor aduce acuzații – cunoscute sub numele de „articolele de acuzare” – împotriva lui Trump.

Dacă o majoritate simplă din cei 435 de membri ai Camerei votează în favoarea acuzațiilor, procesul va trece la Senat. Este nevoie de un vot de două treimi în cameră pentru condamnarea și revocarea unui președinte – însă, odată cu ieșirea din funcție a Trump în câteva zile, îndepărtarea nu este o prioritate.

În cazul în care casa votează pentru acuzarea lui Trump, există o mare posibilitate ca acesta să fie descalificat din viitoarele funcții publice – interzicându-i să candideze din nou la președinție.