7.5 C
București
marți, 2 martie 2021 - 12:18

Demnitar european: UE se va prăbuși

Uniunea Europeană se va prăbuși dacă nu reușește să controleze situația imigranților este de părere premierul slovac Robert Fico.

Șeful guvernului de la Bratislava a scris într-un articol publicat marți, în cotidianul Hospodarske Noviny, că UE nu are o soluție reală pentru criza migranților. Fico este cunoscut pentru poziția sa antiimigrație și a făcut din combaterea fluxului de migranți principala platformă a campaniei sale pentru alegerile parlamentare din Slovacia, programate pentru 5 martie. „Să treacă cu vederea tensiunea în creștere, nervozitatea și teama în rândul oamenilor din cauza faptului că UE nu are o soluție reală la criza migrației în timp ce valul de migrație continuă… ar putea avea consecințe catastrofale”, a scris Fico.

Robert Fico a pledat pentru întărirea protecției frontaliere în UE, iar guvernul său a înaintat o acțiune la Curtea de Justiție a UE împotriva deciziei blocului comunitar de a redistribui 160.000 de solicitanți de azil între țările membre. El a legat afluxul de migranți în blocul comunitar de atacurile teroriste din noiembrie de la Paris și de violențele din noaptea de Revelion de la Koln și a apreciat că multiculturalismul este „o ficțiune”.

Că ne place sau nu acest lucru, 2016 va fi anul în care UE ori va aduce sub control criza migrației, ori se va prăbuși

Robert Fico

Declarațiile lui Fico au loc înainte de întâlnirea de săptămâna viitoare a Grupului de la Vișegrad și de summitul UE care va avea pe agendă criza migrației.

Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia au adoptat împreună o poziție mai inflexibilă în chestiunea migrației, în dezacord cu statele vestice ale UE. Majoritatea migranților se îndreaptă spre țări mai bogate precum Germania, așa că numărul celor care solicită azil în statele Europei centrale este scăzut, informează Reuters.

Emanuel Stan