26.1 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:29

Delegație MAE/CCIR la Jakarta: Care sunt perspectivele pentru relațiile economice cu Indonezia

spot_img

Camerele de Comerț Naționale din România și Indonezia au semnat la Jakarta un Memorandum de Înţelegere, care deschide perspective pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, potrivit unor informații comunicate de CCIR și Ministerul Afacerilor Externe.

Indonezia face parte din Grupul G20 al celor mai mai economii ale lumii.

Documentul a fost semnat de Traian Caramanian, secretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, care l-a însoțit pe ministrul Afacerilor Externe, dl. Lazăr Comănescu, în vizita oficială efectuată în Republica Indonezia.

”Suntem convinși că acest document va conduce la o revigorare semnificativă a relațiilor dintre comunitățile noastre de afaceri și la o redresare a bilanțului actual al schimburilor comerciale dintre țările noastre. Totodată, considerăm că apropierea dintre Camerele noastre de comerț va însemna și o descoperire a oportunităților de investiții pe care le oferă în prezent România pentru companiile străine, mai ales pentru cele din zone cu economii dinamice, cum este și cazul Indoneziei. Invităm companiile indoneziene să folosească România ca poartă de intrare pe piața Uniunii Europene (…). Semnalele pe care le primim direct de la firmele românești confirmă dorința acestora de a-și extinde afacerile și de a explora noi piețe”, a declarat Caramanian.

Dialogul a prilejuit un schimb de opinii privind prioritățile economice ale celor două state și a  reliefat o serie de oportunități de colaborare bilaterală în sfera construcțiilor navale și a transporturilor maritime.

Valoarea schimburilor comerciale dintre România și Indonezia a fost, la sfârșitul anului 2015, de 112 milioane euro. Exporturile României au ajuns la 9,5  milioane euro, ceea ce a condus la un sold negativ 94 milioane euro.

Lazăr Comănescu, a avut întrevederi cu ministrul indonezian al transporturilor, Budi Karya Sumadi, şi cu ministrul indonezian al comerţului, Enggartiasto Lukita.

Principalele elemente ale discuțiilor, conform MAE:

  • Demnitarii au subliniat interesul comun major pentru creşterea schimburilor economice și comerciale bilaterale, trecând în revistă, totodată, priorităţile economice ale celor două state. 
  • Ministrul român al afacerilor externe şi ministrul indonezian al comerţului au salutat semnarea Memorandumului de înțelegere dintre camerele de comerț și au convenit să asigure un contact mai strâns și o mai bună informare a comunităților de afaceri din România și Indonezia, inclusiv prin modernizarea mecanismelor de cooperare și încurajarea companiilor românești și indoneziene să participe la evenimente economice de promovare.  
  • În întâlnirea cu ministrul indonezian al transporturilor, Comănescu s-a referit la potențialul semnificativ de extindere a cooperării bilaterale în sectorul maritim, construcțiilor de nave și infrastructurii portuare.
  • Comănescu a reliefat capacitatea României de a deveni o poartă maritimă de acces spre Europa pentru Indonezia. În context, a punctat principalele caracteristici și avantaje competitive ale Portului Constanța, Canalului Dunăre – Marea Neagră, precum și ale sectorului de construcţii navale şi fluviale din România.

V.B.