-1.9 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 23:03
No menu items!

Defrișări ilegale cât pentru 800 de vagoane de tren

spot_img

defrisari

Mai multe persoane din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş s-au ales cu dosare penale după ce poliţiştii au descoperit, în urma unui control, aproximativ 32.000 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, cantitate care ar încăpea în 800 de vagoane de tren.

Potrivit unui comunicat de presă remis, luni, de Inspectoratul de Poliţie al Județului (IPJ) Bistriţa-Năsăud, ofiţeri specialişti au participat, în perioada 19-22 noiembrie, la acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice. “Poliţiştii au constatat 15 infracţiuni, dintre care opt infracţiuni de tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori, două infracţiuni de folosire fără drept a dispozitivului special de marcat, o infracțiune de punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special şi patru infracţiuni de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu”, se arată în comunicat.

În urma controalelor, poliţiştii au găsit 31.833 metri cubi de lemn tăiat fără respectarea normelor silvice.

Potrivit silvicultorilor, într-un vagon de tren încap 40 de metri cubi de lemne, astfel că lemnele tăiate ilegal în cele două judeţe ar încăpea în 800 de vagoane.

În urma controalelor, au fost date 34 de amenzi, în valoare totală de 125.000 de lei, iar 218 metri cubi de lemn, în valoare de 28.110 de lei, a fost ridicat în vederea confiscării.

Astfel, poliţiştii au descoperit că un pădurar, în vârstă de 27 de ani, de la un ocol silvic privat din judeţul Bistriţa-Năsăud, a întocmit şase avize de însoţire a lemnului cu un volum de 58 de metri cubi unor proprietari de vegetaţie din afara fondului forestier, înaintea întocmirii actului de punere în valoare. “În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la această faptă şi punere în circulaţie fără drept de documente cu regim special. De asemenea, a fost dispusă măsura confiscării volumului de 58 metri cubi lemn lucru răşinoase”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Mai mult, la un ocol silvic din judeţul Bistriţa-Năsăud s-a constatat că doi angajaţi, în urma exploatării arborilor din partidă, au tăiat fără drept şi au sustras 12 arbori de esenţă răşinoase, cu un volum de 11,664 metri cubi. “Faţă de angajaţii societăţii s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de arbori”, mai arată reprezentanții IPJ  Bistriţa-Năsăud.

Lucian Mera