20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:25
No menu items!

Defibrilator livrat cu drona unei persoane care a sunat la 112. Totul a durat doar 3 minute

spot_img

Unui bărbat de 71 de ani din Suedia care a suferit un stop cardiac în timp ce îşi deszăpezea aleea i-a fost salvată viața cu o dronă, care a livrat, în teri minute de la apelul la urgență, defibilatorul necesar în astfel de situații. Bărbatul a avut și noroc, pentru că întâmplător, un medic care era în drum spre serviciu s-a oprit pentru a-i acorda primul ajutor.

Suedia deține un serviciu de livrări aeriene medicale de urgență, prin care operatorii apelați la 112 pot trimite cu drona aparate ușoare care pot ajunge la pacienți înaintea ambulanței. 

 “Aceasta este o tehnologie cu adevărat revoluţionară, care trebuie să fie implementată peste tot”, a declarat bărbatul salvat, care s-a refăcut complet.

Serviciul Everdrone acoperă în prezent în Suedia 200.000 de locuitori, iar compania speră să îl poată introduce şi în alte ţări europene în acest an. Potrivit datelor oferite de companie, în Europa au loc anual 275.000 de cazuri de stop cardiac extraspitalicesc, în general în locuinţe private, la care ambulanţa poate ajunge prea târziu. Din cauza fapului că nu se poate interveni la timp, rata de supravieţuire este de doar 10 la sută.