12.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 0:33

DEFECȚIUNE TEHNICĂ – prima cauză probabilă a aterizării forțate a elicopterului american

spot_img

Principala cauză a aterizării forțate a elicopterului american pare a fi, din primele informații, o defecțiune tehnică.

Cauzele producerii incidentului aviatic vor fi cunoscute de români doar dacă americanii vor furniza informații despre toate detaliile pe care le vor ancheta acum. A fost deschisă o anchetă la care participă atât personal aviatic român, cât și american, dar angajații SUA de la Mihail Kogălniceanu se bucură de prevederile unui tratat încheiat între cele două state, prin care nici dacă ar fi vorba de o răspundere penală, autoritățile nu îi pot incrimina pe americanii respectivi.

Conform primelor declarații din anchetă, pilotul american a observat, la unul din senzorii de la bord, că a fost semnalată prezența particule de metal în uleiul dintr-una din cutiile  de transmisie ale elicopterului, astfel că în orice moment, se putea rupe una din piese.

Echipajul a luat decizia de a ateriza imediat, chiar în mijlocul traficului, pentru că nu a riscat să ajungă nici măcar la aeroportul Băneasa, aflat la 2-3 minute de zbor distanță. Aceleași surse au declarat pentru Sursa Zilei că pilotul nu a anunțat, însă, coordonatorul de la sol că va ateriza forțat, astfel că toate forțele de ordine de jos au fost luate prin surprindere. Și cu atât mai mult ceilalți piloți, care au fost anunțați de incident, la acel moment fiind, în aer, alte 62 de aparate de zbor, care participau la antrenament – elicoptere și avioane. Toți piloții au auzit pe radio de comunicații “Black Hawk down, abort, abort”, fără să știe, la acel moment, că echipajul american a aterizat, totuși, cu bine.

Echipajul Black Hawk-ului american este format din 2 piloți și doi tehnicieni. Aceștia din urmă au stat pe scara elicopetrului pentru a comunica piloților, până la agterizarea forțată, unde se poate așeza aparatul de zbor.

Marilena Nedelcu