9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 6:02
No menu items!

Decret emis de Papa Benedict al XVI-lea, care permite cardinalilor electori să se reunească mai devreme

spot_img

 Decret emis de Papa Benedict al XVI-lea, care permite cardinalilor electori să se reunească mai devreme
foto: ziarulfaclia.ro

Vaticanul  a anunţat luni că Papa Benedict al XVI-lea, care se va retrage oficial în 28 februarie, a emis un decret “motu proprio” care oferă ”posibilitatea de a anticipa” conclavul cardinalilor care îi vor alege succesorul.

“Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a anticipa începerea conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor, sau de a amâna cu câteva zile, în cazul unor motive grave, începerea alegerii”, a indicat papa în decret.

Textul menţionează că intervalul normal pentru convocarea conclavului rămâne de cel puţin 15 zile şi cel mult 20 de zile de la debutul perioadei de “sediu vacant”.

După decretul de luni, cardinalii vor putea decide, prin vot, devansarea conclavului, pentru a-i permite noului ales să se pregătească mai bine pentru sărbătorirea Paştelui catolic, la 31 martie.

Conclavul, din care fac parte cardinalii electori, cu vârsta de cel puţin 80 de ani, se va desfăşura în cel mai mare secret, sub frescele Capelei Sixtine. Cardinalii vor vota de mai multe ori, în fiecare zi, până la întrunirea unei majorităţi de două treimi în favoarea unui nume.

C.I.