20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024 - 15:44
No menu items!

Declarații dure la moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne. Cum s-au acuzat reciproc Bode, Drulă și Orban

spot_img

Dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode a fost marcată, luni, de declarații dure atât din partea Puterii, cât și din partea Opoziției. Liderii PNL, PSD și UDMR, pe de o parte, dar și cei ai USR și Forța Dreptei, inițiatori ai moțiunii, susținuți de AUR, de cealaltă parte și-au aruncat reciproc acuzații de la tribuna Camerei Deputaților. 

Votul pe moțiune va fi dat miercuri. 

Principalele declarații

Lucian Bode (PNL, ministru al Afacerilor Interne):

  • „În cei 14 ani de activitate parlamentară, am scris şi am semnat zeci de moţiuni simple, dar niciodată nu am văzut un text ilogic şi plin de minciuni, lipsit de coerenţă, cu teme amestecate şi aruncate fără noimă, precum cel pe care îl dezbatem astăzi. De la Transporturi la Poliţie, de la Facebook la aşa-zisa secretizare a tezei de doctorat. Un ghiveci, un fel de shaorma cu de toate. Un text din care nici voi, semnatarii, nu cred că aţi înţeles mai nimic”.
  • „Ceea ce vă mână în acest demers lamentabil este disperarea. Disperarea a două formaţiuni politice care, una tocmai şi-a pierdut reperul şi e o oaste de strânsură formată din 10 plăieşi. Doar atât aţi putut, domnule Drulă? Doar atât aţi putut, domnule Orban? Adevărul este că irelevanţa vă ustură, dar penibilul nu. Dar să le luăm pe rând. Vorbiţi despre mandatul meu de ministrul al Transporturilor. Păi ce faceţi domnilor? Vorbiţi de funie în casa spânzuratului? Cine vorbeşte? Domnul Drulă, zis zero kilometri de autostradă daţi în trafic în mandatul lui? Asta în oglindă, ca să puteţi să vă opriţi din râs, cu cei aproximativ 100 km de şosea de mare viteză daţi în trafic în mandatul meu de ministru al Transporturilor. Sigur, domnului Drulă i se pot reţine totuşi două operaţiuni din timpul mandatului de ministru: Operaţiunea Ranga şi Operaţiunea Securilă-microfon. Totuşi, nimic despre Blue Air?”
  • „Dle Orban? Unde sunteţi, unde v-aţi ascuns? Nu v-a lăsat Nelu Iordache să scrieţi despre Blue Air? Sigur, asta nu-l ajuta nici pe dl. Drulă… Dle. Orban, vedeţi cum e soarta? Vorbiţi de achiziţia de BMW. Parcă tot BMW era şi maşina cu care aţi făcut accident când eraţi ministru al Transporturilor… Sau era un Audi… Cert e că era împrumutată de la Nelu Iordache. Nu e bine, domnule Orban! Am auzit că Nelu Iordache a devenit scriitor. Tocmai a cerut niște TOP-uri de hârtie”.
  • „Despre achiziția de autospeciale BMW: Stimați colegi de la USR, nu îl mai lăsați pe domnul Drulă să insiste, că s-a făcut de râs. Acel ministru care a aprobat cererea de finanțare și a semnat contractul de finanțare având specificațiile tehnice care au stat la baza cererii de finanțare. Dacă dvs. ați aprobat 8+1 trepete putea IGPR să scrie în caietul de sarcini 7+1? Păi nu putea. Deși știți bine că raportul corpului de control a arătat aceste lucruri, vorbim de o achiziție care a respectat toate normele legale. Domnul Drulă, am mai văzut mitomani în politica românească și știți că n-au sfârșit bine. Ați continuat pe acest subiect cu cererea de rampursare. Care cerere dacă nu s-a făcut o rambursare. E o fractură logică monumentală. Vă întreb încă o dată. Ce să se ramburseze dacă nu există nici măcar plata efectuată și nici produsul recepționat? Dezinformați și denaturați adevărul. (…) Ce este pozitiv pentru România nu vă preocupă, din contră, sabotați toate demersurile. Cereți performanță la intervenții din partea MAI, dar când e vorba de dotări demarați campanii mincinoase.”
  • „Activitatea dvs. este o rușine pentru statul român în contextul aderării la Schengen, sunteți o formațiune nocivă, singurul gică-contra. Sunteți agresivi și iraționali. Întrebarea este „de ce?”. De ce v-ați activat pe acest subiect? De dragul altor interese? Sigur, da. Să ne amintim domnul Drulă cum vă permiteți să impuneți mesaje anti-Schengen în comunicarea de partid. Cu toate aceste minciuni și acțiuni anti-românești vă faceți de râs ca lider și vă faceți de râs partidul aici în România. Aruncați cu acuzații de corupție. Pai nu vă e rușine? Știți bine că ultima perioadă a fost dedicată dosarului Schengen. Am avut zilele trecute vizitele experților și am încheiat săptămâna cu un consiliu JAI unde am arătat că suntem determinați să punem în aplicare obligațiile care ne revin.”

    „Acea teză (teza de doctorat a lui Lucian Bode, acuzat de USR de plagiat – n.r.) care era atât de secretă încât v-ați pus oameni de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Națională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică. Vă faceți exerciții de imagine pe subiecte pe care va cășunat în mod maniacal. Un demers plin de ridicol. Am o veste proastă. Teza mea a parcurs absolut toate etapele, fiind analizată atât de universitate, iar raportul de similitudine din 2018 arată foarte clar – lucrarea nu conține preluări neautorizate, cât și de către CNATDCU, la solicitarea UBB, CNATDCU propune să se valideze teza.”

Cătălin Drulă (președinte USR): 

„Atâta sfidare și tupeu. PNRR-ul e semnat de Florin Cîțu. PNRR-ul e acel program de reforme pe care voi nu sunteți în stare să îl faceți. (…) Zero reforme, zero respect. Patronați un sistem care organizează kompromaturi. Cel mai rău e că ați încuscrit poliția cu mafia. Hai să vedem istoria acestor contracte, că nu e un accident. 7 octombrie 2021 la DGA, 6 berline BMW un milion de lei, ofertă unică. 8 iulie 2021, tot la DGA 4 SUV-uri BMW, 25 august 2022, Poliția de Frontieră și în fine, cele 600 de BMW-uri 98 de milioane, caiet de sarcini cu dedicații. Anexa 2 ați scris-o dvs. MAI, un cuvânt de acolo nu a fost scris de Ministerul Transporturilor. Și anexa 2 nu e tot una cu caietul de sarcini. Veți răspunde în fața legii. Sunteți foarte precis domnule Bode, 4 cm, înălțimea mașinii trebuie să fie între 1,41m și 1,45. Unde scrie asta în anexa 2. BMW are 1,44. 4 cm, cam atat mai este credibilitatea acestei coaliții.”

„Că faceți asta pentru dvs. sau pentru a-i servi pe alții e mai puțin important. Dacă sunteți beneficiar sau fixer. Important este răul pe care îl face României. Menținerea dvs. în funcția de ministru al Internelor. În limbajul care vă este atât de drag, dle. Bode, sunteți o vulnerabilitate de securitate pentru România! Ați pus mai devreme întrebarea de ce? De ce nu plecați? Asta este întrebarea. Pentru că menținerea dvs. în funcție pune în pericol aderarea României la Schengen. România merită să fie în Schengen, am luptat cu toții, așteptăm de 15 ani și nu putem să ratăm obiectivul acesta din cauza unui ministru-aranjor, patron de licitații cu dedicație! A vota demiterea lui Lucian Bode e un act de patriotism pe care noi, USR-ul, îl vom face! Vom vedea cine din Parlamentul ăsta mai este patriot și ține la țara asta și la Schengen.”

Ludovic Orban (Forța Dreptei), drept la replică pentru Lucian Bode:

„În urmă cu aproximativ 8 ani a fost un premier care m-a amenințat cu puscăria folosind numele aceleiași persoane și tare sunt curios să spuneți colegilor deputați de unde știți, de unde aveți informații despre un om care își execută o pedeapasă privativă și care se află în detenție? Cum vă permiteți să amenințați un deputat cu informații pe care, dacă le aveți, înseamnă că încălcați legea și că obțineți informații în mod ilegal, iar dacă nu le aveți înseamnă că mințiți?”

George Simion (președinte AUR)

  • „Ce veţi vota în continuare este afacerea domnului Schmidt, achiziţia lui Klaus Iohannis, 600 de maşini BMW, girate din banii românilor, pentru că aşa se fac lucrurile la noi în ţară. De aceea, ministrul Bode trebuie să plece – pentru că astfel de afaceri poate se făceau în anii 90, la începutul lui 2000, dar suntem în anul 2022 şi veţi avea repercusiuni, cred eu.”
  • „Ministrul Bode nu trebuie să plece doar pentru afacerea BMW. Mai au colegii multe motive, eu vă dau unul singur: faceţi poliţie politică, aţi participat la deschiderea împotriva mea a două dosare penale.”

Moţiunea simplă „Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” a fost depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei. 

Raluca Dan