Declarație stupefiantă a procurorului general: „Procurorii sunt independenți să-și gestioneze singuri ancheta. Noi nu le putem da îndrumări în public”

MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Procurorul general Augustin Lazăr a șocat, miercuri, printr-o declarație cel puțin bizară, în legătură cu dosarul penal aflat în lucru la PICCJ, ca urmare a plângerii formulate de Lumea Justiției privind casa obținută cu acte false de către soții Klaus și Carmen Iohannis. 

Jurnaliștii de la Lumea Justiției au remarcat că Augustin Lazăr a afirmat cu subiect și predicat că el nu le poate da „îndrumări în public” anchetatorilor în legătură cu dosarele pe care aceștia le instrumentează. “Pe cale de consecință, înțelegem că, departe de ochii indiscretilor, nu există nicio problemă ca procurorii să primească indicații despre cum să facă un dosar, pe cine să ancheteze ori pe cine să protejeze.”, arată luju.ro. 

Declarația lui Augustin Lazăr sfidează Constituția României (care prevede la articolul 132 că „procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției”), precum și față de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (care stipulează la art. 3, alin. 1/1 că procurorii sunt independenți în dispunerea soluțiilor, în condițiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare”).

Iată ce a răspuns Augustin Lazăr când reporterul Antena 3 l-a întrebat când va fi citată Carmen Iohannis pentru audieri la PICCJ:

Procurorii care instrumentează dosarul sunt independenți. Ei își fac datoria conform legii într-o țară europeană că România. Procurorii sunt independenți să-și gestioneze singuri anchetă. Noi nu le putem da îndrumări în public cum să procedeze sau să nu procedeze.”

NICIUN COMENTARIU