14.2 C
București
vineri, 14 mai 2021 - 3:38

Declarație dură a unui oficial OMS: COVID-19 nu va dispărea și nu va fi găsit prea repede un vaccin

spot_img

SARS-CoV-2 „s-ar putea să nu plece niciodată”, devenind un fapt de viață pe termen lung care trebuie gestionat, nu un inamic care poate fi eradicat definitiv, a declarat miercuri un oficial de top al Organizației Mondiale a Sănătății, citat New York Times,

„Acest virus poate deveni doar un alt virus endemic în comunitățile noastre, iar acest virus s-ar putea să nu dispară niciodată”, a declarat Mike Ryan, șeful programului de urgență pentru sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății. „H.I.V. nu a dispărut, dar am ajuns la condiții de virus și am găsit terapii și am găsit metode de prevenire, iar oamenii nu se simt la fel de speriați ca înainte. ”

 

„Nu există promisiuni în acest sens și nu există date”, a spus el, aruncând în aer așteptările ca invenția unui vaccin pentru coronavirus să ofere un sfârșit rapid și complet pentru ceea ce a devenit o calamitate economică globală pentru sănătate. S-ar putea dezvolta un vaccin bun, dar nu se știe când, a adăugat el, numindu-l „o tragere la lună” (engl. moon shot).

Dacă persoanele infectate devin imune sau rezistente, atunci când suficient de mulți oameni au avut virusul, vor rămâne mai puțini care se pot infecta și îl pot răspândi, ceea ce face ca focarele să fie mai ușor de gestionat. Dar nimeni nu știe cât va dura asta.

“Numărul actual de persoane din populația noastră care au fost infectate este de fapt relativ scăzut”, a spus dr. Ryan.

El a exprimat, de asemenea, cinismul cu privire la perspectivele de eradicare, chiar și cu un vaccin, spunând: „Avem pe această planetă câteva vaccinuri perfect eficiente pe care nu le-am folosit eficient pentru bolile pe care le-am fi putut eradica.” El a menționat recent focarele de rujeolă din întreaga lume. Singura boală umană care a fost eradicată este variola.