13.2 C
București
sâmbătă, 25 septembrie 2021 - 9:37

Declarația premierului despre cum se aplică sancțiunile din starea de alertă

spot_img

Începând de luni, cei care merg în afara localității sunt obligați să dețină o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motivele deplasării, iar purtarea măștii este deasemenea obligatorie în spațiile publice închise. Amenzile pentru această abatere ajung la 2.500 de lei. 

Premierul Ludovic Orban s-a declarat deranjat, duminică, la sediul MAI, de întrebările jurnaliștilor legate de momentul în care se vor aplica amenzile în cazul stării de alertă, scrie stiripesurse.ro. În condițiile în care CCR a declarat neconstituționale amenzile date în starea de urgență au fost neconstituționale, în contextul în care amenzile au fost imposibil de aplicat vineri, sâmbătă și duminică din cauza unui vid legislativ.

„Legea am trimis-o în timp potrivit la Parlament. Începând de marți, toate instituțiile implicate vor fi pe teren și vor asigura respectarea legii și a regulilor”, a spus premierul, întrebat despre ce se va întâmpla cu amenzile din starea de alertă. Chestionat de jurnalisti dacă trebuie să înțeleagă că nici luni nu se vor putea aplica amenzi, premierul s-a aratăt deranjat de insistență.

„Îmi puneți niște întrebări deranjante. Legea se aplică în fiecare zi”, a spus șeful Guvernului.
 
Sancţiunile sunt menţionate în legea promulgată vineri de președinte. Prevederea referitoate la obligativitatea declaraţiei este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”.

Amenda aplicată variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a).
 
De asemenea, purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.
 
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.