8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 2:22

Declarațiile lui Băsescu despre dosarul Nana, impact negativ asupra justiției

spot_img

Declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar şi au afectat independenţa procurorului

Basescu_Nitu_SZ (11)

Inspectorii judiciari au finalizat raportul privind declaraţiile făcute de Traian Băsescu după sechestrul pus pe terenuri de la Nana, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Raportul va fi prezentat plenului CSM.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, declaraţiile lui Traian Băsescu au avut un impact negativ asupra imaginii justiţiei şi asupra sistemului judiciar în ansamblul său, afectând independenţa procurorului care instrumentează dosarul Nana.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii în 9 martie, după ce Traian Băsescu a scris pe Facebook despre sechestrul pus pe terenuri din comuna Nana, judeţul Călăraşi. Parchetul ÎCCJ a reacționat imediat și a cerut CSM apărarea credibilității, pusă la îndoială de un fost președinte al României.

“Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Tribunalul Călăraşi a menţinut sechestrul pe terenul pe care fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, îl are în comuna Nana, despre care procurorii au suspiciuni că a fost retrocedat ilegal.

Sechestrul a fost instituit de procurorii PICCJ în 16 februarie, atât pe terenul Ioanei Băsescu, cât şi pe cele ale unor inculpaţi din acest dosar.

Fiica fostului şef al statului a contestat măsura procurorilor în instanţă.

M.N.