7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 14:49
No menu items!

Declaraţie comună România-Polonia-Turcia: CONDAMNĂM intervenţia militară rusească în Crimeea şi situaţia din Ucraina

spot_img

ucraina2

Comisiile de politică externă ale Senatului României, Senatului Republicii Polone şi Marii Adunări Naţionale a Turciei au adoptat, miercuri, la Bucureşti, o declaraţie comună prin care se condamnă ferm şi fără echivoc intervenţia militară rusească în Crimeea, respectiv situaţia de criză din Ucraina.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Petru Filip (PSD), la finalul întâlnirii triaterale la care au luat parte vicepreşedintele comisiei similare din Senatul Republicii Polone, Bogdan Klich, şi preşedintele Comisiei de politică externă din Marea Adunare Naţională a Turciei, Volkan Bozkir.

Senatorul Filip a precizat că România are parteneriate strategice atât cu Polonia cât şi cu Turcia, adăugând că aceste ţări reprezintă un veritabil avanpost al NATO în zona est-europeană şi un “avanpost vizavi de o zonă devenită în acest moment tampon” între Uniunea Europeană, NATO şi Rusia.

Toate cele trei ţări şi-au dorit şi îşi doresc stabilitate în zonă şi implicare directă în ceea ce înseamnă readucerea păcii şi stabilităţii în această zonă devenită în acest moment sensibilă, o situaţie critică pe care Europa n-a mai cunoscut-o de la cel de-a Doilea Război Mondial“, a menţionat Filip.

Invocând declaraţia comună adoptată, Petru Filip a precizat că România, Republica Polonă şi Turcia “susţin, fără echivoc, toate măsurile pe care NATO le decide în perspectiva respectării integrităţii şi a păcii şi a siguranţei din această parte a lumii“.

Senatorul a adăugat că, în cadrul triateralei, s-a discutat şi despre lărgirea Uniunii Europene în două direcţii: susţinerea demersului Turciei, Republicii Moldova şi Ucrainei de a deveni membre ale UE şi lărgirea Uniunii în zona Balcanilor de Vest.