26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 15:57
No menu items!

Decizie unică din cauza marilor probleme din spitale. Secțiile ATI, verificate de pompieri din 3 în 3 ore

spot_img

Secțiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din spitale vor fi verificate la nivel național din trei în trei ore. Acțiunea fără precedent a început luni dimineață și se desfășoară zilnic, în intervalul 9.00 – 21.00. În afara acestui program, verificările vor fi executate ocazional de echipajele SMURD, după finalizarea misiunilor, potrivit ISU.

„Având în vedere situaţiile de urgenţă din ultima perioadă în care au fost implicate unităţi spitaliceşti pe fondul creşterii cazurilor COVID-19, în scopul prevenirii unor situaţii de urgenţă ce pot pune în pericol viaţa pacienţilor, pompierii nemţeni desfăşoară activităţi de recunoaşteri/verificare a secţiilor ATI. La aceste misiuni va fi cooptat şi personalul cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor – cadru tehnic PSI/personal de specialitate/SPSU/personal care asigură prima intervenţie la locul de muncă în caz de incendiu”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Se verifică:

– dotarea cu stingătoare şi hidranţi interiori
– practicabilitatea căilor de acces/evacuare şi intervenţie
– modalitatea de încălzire a spaţiilor destinate ATI în vederea eliminării mijloacelor de încălzire neomologate şi eliminarea utilizării tuturor surselor de foc deschis, cum sunt lumânările sau candelele.
– operativitatea Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă

– integritatea instalaţiilor electrice

– asigurarea permanentă a personalului în secţia ATI şi cunoaşterea modului de intervenţie în cazul producerii unui incendiu

– aerisirea periodică a spaţiului în care există riscul de creştere a concentraţiei de oxigen.

De la începutul pandemiei de COVID-19 s-au înregistrat trei incendii la unităţile medicale din România, la Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ, la Institutul Matei Balş și la Spitalul de Boli Infecționase din Constanța. Toate incendiile au izbucnit în secțiile ATI dedicate bolnavilor de Covid 19 și s-au soldat cu zeci de morți.

                                                                                                C.Dumitrescu