1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:16
No menu items!

Decizie radicală în UK: Al treilea și cel mai dur blocaj național va ține până în martie. Școli închise și examene anulate, pentru al doilea an consecutiv

spot_img

Boris Johnson a impus cel mai dur blocaj național din Anglia până martie, închizând școlile pentru majoritatea elevilor pentru a preveni copleșirea sistemului național de sănătate sub valul de  de infecții Sars-Cov-2, relatază The Guardian. Noua tulpină, cu 70% mai infecțioasă, a generat un plus de 40%  de pacienți în spitale, față de vârful primului val.

Într-un discurs televizat adresat națiunii luni seară, prim-ministrul și-a exprimat speranța cu privire la lansarea vaccinurilor pentru a ușura restricțiile, dar a avertizat că măsurile introduse imediat ar trebui să dureze până la jumătatea lunii februarie.

El a cerut populației să rămână în interior, altele decât pentru excepții limitate și s-a decis să ordone școlilor primare, gimnazialelor și colegiilor să treacă la predare la distanță pentru majoritatea elevilor de marți.

Mișcarea sa a urmat-o pe Nicola Sturgeon care a impus blocarea Scoției pentru restul lunii ianuarie, cu obligația legală de a rămâne acasă și închiderea școlilor pentru majoritatea elevilor până în februarie.

Într-o declarație sumbră, domnul Johnson a afirmat că noua variantă a coronavirusului, care este cu până la 70% mai transmisibilă, se răspândește într-un mod „frustrant și alarmant” și a avertizat că numărul pacienților cu Covid-19 din spitalele engleze este cu 40% mai mare decât primul vârf.

„Săptămânile viitoare vor fi cele mai grele încă, dar chiar cred că intrăm în ultima fază a luptei, pentru că, cu fiecare lovitură care intră în brațele noastre, înclinăm șansele împotriva Covid și în favoarea poporului britanic”, a spus prim-ministrul.

El a spus că persoanelor din primele patru grupuri prioritare li se va oferi o primă doză de vaccin până la jumătatea lunii februarie „dacă lucrurile merg bine și cu un vânt echitabil în vele noastre”, pentru a permite restricționarea restricțiilor din cel de-al treilea blocaj național al națiunii.

Se crede că este puțin probabil ca măsurile să fie relaxate până când aproximativ 13 milioane de persoane cu vârsta peste 70 de ani sau clasificate drept extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic au primit vaccinul și li s-a acordat suficient timp pentru a fi protejate – aproximativ două până la trei săptămâni după ce au primit serul.