9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 21:27
No menu items!

Decizie definitivă: Executorii judecătorești au încălcat legea concurenței și au acționat ca o castă

spot_img

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenței de către Uniunea Naţională A Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ), menţinând amenda în valoare totală de 593.089 lei, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței.

În 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat UNEJ pentru încălcarea reglementărilor în domeniu atât prin crearea unei bariere la intrarea în profesie, fixând o taxă excesivă şi discriminatorie, cât şi prin stabilirea unor cheltuieli de executare ce exced cadrului legal.

În urma unei investigaţii, Consiliul Concurenţei a constatat că, în septembrie 2010, UNEJ a introdus o taxă de intrare în profesie de 5.000 euro, de la plata căreia erau scutite rudele şi afinii de gradul I ai celor aflaţi deja în profesie.

”În acest fel, s-a creat o categorie de privilegiaţi – rudele şi afinii de gradul I ai executorilor judecătoreşti prezenţi deja în profesie, care, prin scutirea de la plata acestei taxe, sunt avantajaţi în raport cu ceilalţi potenţiali executori judecătoreşti, creându-se toate premisele consolidării ideii de castă profesională bazată pe legături de familie”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, UNEJ a identificat şi a stabilit o listă a cheltuielilor de executare silită aplicabile tuturor membrilor profesiei. Aceste cheltuieli excedau cadrul legal, fiind diferenţiate de onorariile stabilite de ministrul justiţiei. Membrii UNEJ, care erau obligați să respecte lista de “cheltuieli”, reprezintă întreaga piaţă a executorilor judecătoreşti şi în acest fel nu a mai existat nici un fel de presiune concurenţială care să menţină aceste cheltuieli la un nivel mai mic.

V.B.