21.9 C
București
vineri, 2 iunie 2023 - 11:06
No menu items!

Decizia luată de Rusia după emiterea mandatului de arestare pentru Putin

spot_img

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat, luni, că a deschis un dosar penal împotriva procurorului Curţii Penale Internaţionale şi a judecătorilor care au emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru acuzaţii de crime de război, informează Reuters.

Comitetul, responsabil cu investigarea crimelor grave, a declarat că nu există motive ca Putin să răspundă penal, iar şefii de stat se bucură de imunitate absolută faţă de jurisdicţia statelor străine.

Acţiunile procurorului CPI au caracteristici ce arată că ar fi infracţiuni în conformitate cu legislaţia rusă, a declarat Comitetul, care menţionează acuzarea cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate de o infracţiune şi „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, în scopul de a complica relaţiile internaţionale”.

Măsura luată de Moscova este un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul de arestare emis vineri de CPI pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse.

Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI, ceea ce înseamnă că mandatele nu au forţă juridică pe teritoriul său. Cu toate acestea, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state care recunosc jurisdicţia Curţii.

                                                                                                                    Adina Silav