17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 19:59

DECIZIA CNSU: Evenimentele publice, interzise. În ce condiții pot funcționa restaurantele și teatrele (Document)

spot_img

Nelu Tătaru și Raed Arafat au făcut publice, marți seară, cele mai noi decizii luate în Consiliul Național pentru Situații de Urgență. Printre acestea, nunțile și botezurile vor fi interzise la nivelul întregii țări în perioada următoare, până la scăderea numărului de infectări. Cei doi au anunțat și reguli noi pentru funcționarea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor, după indicele de infectare și răspândirea coronavirusului în comunitate.

DOCUMENT: Hotarare CNSU nr. 49 din 13.10.2020

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat și criteriile după care se calculează rata de multiplicare a coronavirusului. Sunt luate în calcul datele de la Evidența Populației. (…) Luăm numărul de cazuri de infectări din ultimele 14 zile, la mia de locuitori, și scoatem focarele.”

Raed Arafat a declarat că purtarea măștii este obligatorie în zonele aglomerate înainte de pragul unei incidențe de 3 la mia de locuitori, iar peste acest prag purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile deschise.

„În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată. Iar evenimentele private sunt interzise pe plan național până vom vedea o scădere a cazurilor.”, a explicat Raed Arafat. Interdicția nu privește botezul ca eveniment în cadrul bisericii.

Deasemenea, au fost stabilite reguli stricte și pentru desfășurarea campaniei electorale când va fi permisă participarea a doar 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior.

„Vorbim de evenimente unde nu se respectă regulile, care devin un loc unde se răspândește virusul. Soluția cea mai bună este de protecție, de oprire a evenimentelor. Dacă situația se îmbunătățește se poate reveni la acest lucru.”, a explicat Arafat.