16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 22:27

Decizia CCR pe incompatibilitatea primarilor, situație în care se află și Iohannis, așteptată marți

spot_img

O hotărâre de neconstituționalitate ar anula procesele aflate pe rolul instanțelor, inclusiv pe cel de la Curtea Supremă al președintelui ales

Iohannis_Zegrean_SZ

Curtea Constituţională a României (CCR) reia marţi dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003, în baza căruia Agenția Națională de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi pe câştigătorul alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis.

Potrivit MEDIAFAX, judecătorii CCR au stabilit repunerea pe rol a cauzei privind respectivul articol, deoarece s-a decis că este nevoie de dezbateri suplimentare. Curtea a cerut informaţii suplimentare de la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în procesul de incompatibilitate al primarului din Tuzla.

Concret, judecătorii CCR dezbat constituționalitatea articolului 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, care prevede că aleşii locali sunt incompatibili dacă ocupă şi funcţii în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanţi ai statului în adunările generale ale unor societăţi comerciale de interes naţional.

Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…)funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional.

Legea 161/2003, articolul 87, alineatul 1, litera f

Articolul de lege a fost analizat pe 7 octombrie de judecătorii constituţionali, care au amânat atunci pronunţarea unei soluţii până pe 3 noiembrie. Pe 3 noiembrie însă, CCR a stabilit că dezbaterile în acest caz trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen în acest caz pentru marţi.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de primarul comunei constănţene Tuzla, Constantin Micu, în cazul căruia ANI a întocmit un raport de incompatibilitate.

În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor SC RAJA SA Constanţa.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.