7.9 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 11:14

Decizia anunțată luni de Vladimir Putin. Ce va vinde Iranului

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ridicat interdicția asupra vânzarii și livrării de material tehnologic legat de industria nucleară iraniană, în mod concret pentru siturile nucleare Fordo si Arak, în conformitate cu o rezoluție a ONU cu privire la acordul nuclear dintre Iran și marile puteri, relatează AFP.   

Astfel, Rusia va putea vinde și livra Iranului material și echipamente menite să “modernizeze” situl nuclear iranian Fordo, precum și pentru reactorul nuclear Arak, potrivit unui decret al președintelui Putin.

Moscova autorizează, de asemenea, “exportarea de uraniu îmbogățit dinspre Iran, într-o cantitate mai mare de 300 de kg, în schimbul transferării de uraniu natural” către această țară.

Publicarea acestui decret intervine în contextul în care Vladimir Putin a sosit luni la Teheran, unde urmează să aibă o întrevedere cu președintele iranian Hassan Rohani.

Potrivit decretului, ridicarea acestor interdicții urmează cadrul stabilit prin rezolutia 2231, adoptată în iulie de Consiliul de Securitate al ONU și care a validat acordul nuclear semnat cu puțin timp înainte de Teheran și de marile puteri.

Rezoluția prevede abrogarea, în 2016, a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului, cu condiția ca țările să respecte acordul.

“Calea este libera” pentru ridicarea sancțiunilor, a declarat joi șeful programului nuclear iranian Ali Akbar Salehi. Grupul 5+1 s-a pus de acord cu privire la “restructurarea și modernizarea” reactorului nuclear din Arak, a mai spus el.

Reactorul cu apă grea din Arak se află în centrul acordului internațional: el trebuie modificat într-un mod care să nu permită producerea de plutoniu în “cantități militare”.

Alt punct problematic al negocierilor îl constituie sit-ul Fordo, ascuns sub munte și din acest motiv imposibil de distrus printr-o acțiune militară. Acesta nu poate îmbogăți uraniu și va trebui să abandoneze două treimi din centrifugele sale, potrivit acordului încheiat cu Iranul.

Imediat ce a fost anunțată încheierea acestui pact, Moscova a anunțat, la rândul ei, ridicarea interdicției asupra livrării de sisteme de apărare antiaeriană S-300 către Iran, decizie criticată de occidentali și de Israel.